Ara Castells 01/06/2019

La Xarxa estrena dos documentals castellers en plena guerra pels drets d'imatge

‘Tocant el cel’ i ‘Human buildings’ ja estan disponibles a la plataforma Xala

Efren Garcia
2 min
'Tocant el cel' es va projectar dijous als Cinemes Aribau de Barcelona en presència de les colles castelleres protagonistes

BarcelonaLa xarxa de televisions locals ha afegit aquest divendres dos documentals castellers a la seva plataforma de distribució de continguts en línia Xala. L'estrena de ‘Tocant el cel’ i de ‘Human buildings’ arriba en un moment d'incertesa al voltant dels drets d'imatge de les colles castelleres. Si bé la Coordinadora de Colles ha apartat enguany l'entitat pública de la producció de continguts en benefici de la cooperativa Som*, encara no s'ha materialitzat cap contracte entre el nou operador i Televisió de Catalunya, i això dispara les alarmes en favor de l'entramat de televisions locals.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca, dues de les entitats que haurien mostrat el seu malestar amb l'acord establert per la Coordinadora, són les protagonistes de ‘Tocant el cel’, que dijous es va preestrenar als Cinemes Aribau de Barcelona en una projecció reservada als castellers i a la premsa. El llargmetratge relata la rivalitat entre les dues agrupacions i la pugna per aixecar el trofeu del Concurs de Castells durant la temporada passada.

A l'estrena no hi van faltar els protagonistes del film, les dues colles encapçalades per Albert Martínez i Toni Bach. Els dos caps de colla van voler agrair la sensibilitat mostrada per Toni Comas, director del documental, i els esforços que durant els últims anys ha fet La Xarxa per fer arribar el món casteller a tots els racons del país. A l'hora d'alçar dos pilars abans de la projecció, l'alçada del recinte els va jugar una mala passada i les dues colles van haver de fer recular els enxanetes dels dos espadats de cinc pisos que havien preparat.

La Xarxa no desaprofita tampoc l'oportunitat de seguir aportant projecció internacional al món de les torres humanes. Aquest cop ho ha fet a través ‘Human buildings’ un documental produït en llengua anglesa i destinat al públic internacional. Cal remarcar que Xala disposa d'usuaris en més de quaranta països de tot el món i que ja l'any passat va explorar aquest terreny amb l'emissió de retransmissions castelleres tant en castellà com en anglès.

stats