Ara Castells 08/03/2016

Els Xicots de Vilafranca homenatgen Josefa Parera

La formació penedesenca organitza diverses ponències sobre el paper de la dona en moments de conflicte i alça dos castells de troncs femenins

Ara
2 min
Josefa Parera rep l'homenatge dels Xicots de Vilafranca als seus 95 anys

BarcelonaLa segona edició de l'Homenatge Carme Alomà a les Heroïnes Anònimes, organitzat pels Xicots de Vilafranca, va homenatjar diumenge 6 de maig a Josefa Parera Rovirosa, “La Pepeta”, com a exemple d'aquelles dones que van patir les conseqüències de la derrota de la República. La formació castellera va organitzar una complerta jornada de conferències al voltant del paper de la dona en temps de conflicte i va aprofitar la trobada per alçar dos castells de composició femenina.

Els Xicots han triat aquest any Josefa Parerea, vilafranquina de 95 anys, com a representant d'una de les més recents èpoques de repressió. Filla de pare sindicalista, va ser una de les moltes dones que van veure com el franquisme empresonava els seus familiars i va patir el conflicte des del bàndol dels derrotats. Parera va promoure fa 20 anys la Fundació Montserrat Junyent i Parera que es dedica als col·lectius en situació de vulnerabilitat.

L'acte, que va tenir lloc al local social de la formació penedesenca, va comptar amb les intervencions de les historiadores Belén Moreno i Rosa Toran, que van tractar sobre les conseqüències de la derrota republicana i la duresa de l'exili. María del Rosario Vázquez, doctora rural colombiana, va aportar la seva experiència sobre el paper de les dones en la construcció de la cultura de la pau, i com són tractades com a botí de guerra en els conflictes armats.

La colla de la camisa vermella, compta amb dues dones al capdavant. Esther Vicente, la seva presidenta, va reivindicar la funció social de l'entitat. Aina Mallol, que mantindrà un any més el càrrec de cap de colla, va demostrar el potencial femení dels Xicots en una actuació en la que van descarregar dues construccions de sis pisos, el quatre i el cinc de sis. Les castelleres vilafranquines són també habituals de la diada femenina en record a Nativitat Yarza que té lloc al mes d'octubre; l'any passat hi van alçar un tres de set.

stats