Ara Castells 14/10/2015

Els castells femenins també creixen

Les castelleres dels Xicots de Vilafranca van alçar a Bellprat la primera actuació amb dos castells de set pisos construïts íntegrament per dones

Ara
2 min
Les castelleres dels Xicots completen el primer tres de set femení a Bellprat. XICOTS DE VILAFRANCA

BarcelonaEl fet casteller viu una progressió continuada que ha fet créixer les construccions de la major part de les colles castelleres del país en els darrers anys. No ha de ser, doncs, d'estranyar que la diada femenina en record a Nativitat Yarza, la primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya i a l'estat espanyol, hagi vist enguany la millor exhibició feta fins ara en exclusiva per integrants femenines. Les castelleres dels Xicots de Vilafranca van alçar dilluns a Bellprat dues construccions de set pisos bastides només per dones. En l'actuació castellera també hi van participar els Bordegassos de Vilanova i els Castellers d'Altafulla.

Els Xicots van completar el tres i el quatre de set, el set de sis i el pilar de cinc, a més de dos pilars de quatre simultanis. Cal destacar que des dels baixos fins a l'enxaneta, tots els components de les seves estructures van ser dones, a excepció del quatre de set, que el van suportar baixos del sexe masculí. Els Bordegassos de Vilanova, que hi participaven per tercer any consecutiu, van apostar per la gamma alta de sis. Van completar el quatre de sis amb agulla i el cinc de sis com a millors construccions, mentre que els Castellers d'Altafulla van descarregar els dos castells bàsics de sis i van coronar el quatre amb agulla.

Les construccions de les tres colles van ser encarades a donar oportunitats a castelleres que habitualment ocupen altres posicions, si bé el ventall d'estructures va ser prou ampli. L'exhibició femenina, que aquest any arriba a la sisena edició, ha comptat amb la complicitat tant de les colles més importants com de formacions modestes i, a banda dels dos castells bàsics de set, ha vist estructures tan tècniques com la del dos de sis o el tres aixecat per sota.

Xicots de Vilafranca: 3d7, 4d7, 7d6, P5, P4, P4

Bordegassos de Vilanova: 4d6a, 5d6, 4d6, P4, P4 c, P4

Castellers d’Altafulla: 3d6, 4d6a c, 4d6, P4

stats