Ara Castells 14/04/2018

Els Xiquets de Tarragona posen la maquinària en marxa

El Palau Firal i de Congressos ha resguardat les colles de la pluja

Efren Garcia
3 min
La Colla Vella dels Xiquets de Valls segueix sumant castells de vuit pisos

TarragonaPer segon cap de setmana consecutiu, la pluja s'ha convertit en protagonista anònima de la jornada castellera. La diada d'inici de temporada dels Xiquets de Tarragona s'ha hagut de desplaçar al Palau Firal i de Congressos de la ciutat, un espai amb prou altura per acollir les construccions de vuit pisos de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i dels Castellers de Sabadell, i les de set dels Xiquets de Reus i de la colla amfitriona, la dels Xiquets de Tarragona.

Són molts els que defensen que els castells no estan fets per alçar-los sota cobert, però no és tant l'espai com l'escenari que l'envolta. Situar quatre formacions de les que acaben completant la temporada amb construccions de nou pisos o de gamma extra en un local prou ampli i amb l'altura necessària perquè puguin exhibir còmodament els seus castells no és feina fàcil, però els Xiquets han trobat en el Palau Firal i de Congressos una bona solució a un contratemps d'última hora. Malauradament, aquests canvis de programa provoquen, sense excepció, una pèrdua de públic que ha pres part de sentit a l'exhibició.

Tot i l'ambient distès, l'actuació s'ha posat en marxa a molt bon ritme, demostrant que sovint les actuacions amb quatre colles acaben sent tan ràpides o més que moltes en què només actuen tres grups. La formació més destacada ha tornat a ser la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que està aprofitant el seu matiner inici de temporada per rodar a consciència les construccions bàsiques. Els rosats han completat el tres i el quatre de vuit en les primeres rondes i han utilitzat l'última per seguir donant forma a una estructura que pot generar més d'una sorpresa aquest any, la del nou. El nou de set vallenc ha sigut molt còmode, combinant castellers veterans amb altres de poc habituals als troncs i aprofitant cada moviment per avaluar posicions i aprendre'n el comportament.

Tot i que els Castellers de Sabadell han iniciat el curs més lentament que altres temporades, a Tarragona han tornat a demostrar una capacitat de mobilització renovada. Han descarregat sense complicacions el seu segon quatre de vuit de l'any i han fet un nou pas endavant estrenant el dos de set. La nova alineació dels Saballuts, amb canvis pel que fa a terços, els ha fet treballar més del compte, però finalment han sabut resoldre el castell sense ensurts. Han acabat l'actuació amb la que acabaria sent la millor construcció de les dues colles de Xiquets, el cinc de set.

Els Xiquets de Reus, en la seva segona actuació de l'any, i els Xiquets de Tarragona, en la seva posada de llarg, han igualat les forces amb una actuació pensada per donar rodatge als seus castellers. Les dues formacions han triat el mateix programa, si bé en un ordre diferent. Reusencs i tarragonins han completat sense cap mena de problema el quatre de set amb agulla i el cinc de set i han optat per l'estructura del tres per començar a prendre mides als que hauran de ser els seus castells bàsics.

La ronda de pilars ha tingut un altre actor principal, l'espadat de sis pisos de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Si les formacions busquen referències a les façanes dels edificis de les places i carrers on actuen, dins del monumental recinte firal, els vallencs han optat per atacar la construcció de cara a la paret. S'han apuntat el tercer gran pilar del curs amb els nervis dels primers de l'any però amb el domini dels experts. Després d'una multitudinària ronda més o menys simultània –s'han completat onze espadats més– les quatre formacions han iniciat els actes reivindicatius del cap de setmana en executar quatre pilars de quatre tot mostrant pancartes amb quatre llaços grocs que demanaven l'alliberament dels presos polítics.

Xiquets de Tarragona: 5d7, 4d7a, 3d7, P5, 4 P4

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3d8, 4d8, 9d7, P6, V5

Castellers de Sabadell: 4d8, 2d7, 5d7, V5

Xiquets de Reus: 3d7, 4d7a, 5d7, P5

stats