Les xarxes socials recorden Anna Politkóvskaia

Cinc anys després de morir assassinada, a Twitter el 'hagstag' amb el nom de la periodista és 'trending topic' a Catalunya

Ara
2 min

BarcelonaCinc anys després de la mort d'Anna Politkóvskaia, periodista i activista russa assassinada el 7 d'octubre de 2006, les xarxes socials es bolquen en el record de la defensora dels drets de Txetxènia en el conflicte contra Rússia. Segons informa Efe, el diari rus Nóvaya Gazeta ha obert avui una pàgina a Facebook en nom de la periodista. A Catalunya el hashtag #AnnaPolitkovskaya és trending topic, i s'hi poden trobar comentaris de record a la periodista, o reculls d'algunes de les seves frases més cèlebres: "La forma de protegir-me és no mentir", per exemple.

El director del diari rus, Dmitri Murátov, sentencia que ho han fet "perquè la gent pugui dir el que no s'atreveix a manifestar públicament". A més, Nóvaya Gazeta li dedica la portada, a més de la meitat de les pàgines, en la seva edició d'avui divendres. Una de les redactores del diari rus, Nadezhda Pruixenkova, afegeix que "com més temps passi, menys oportunitats hi haurà que el cas es resolgui". "Coneixem l'assassí i l'organitzador, però no qui li va fer l'encàrrec", diu.

També coincidint amb el cinquè aniversari de l'assassinat de Politkóvskaia, la Unió de Periodistes de Rússia (UPR) ha denunciat que les autoritats investigadores de l'assassinat de la periodista no estan en actiu. Pável Gutióknov, membre dirigent de la UPR, assenyala que 330 periodistes han mort a Rússia des de la caiguda de la Unió Soviètica (1991). Andrea Riscassi, amic de la periodista i autor del llibre Anna è viva, recorda que el primer ministre rus, Vladímir Putin, "fa anys el dia de l'homicidi d'Anna i brinda juntament amb els seus avaladors". Riscassi afegeix que "si bé la televisió està fermament sota control, la xarxa d'internet encara és lliure".

El 31 de maig passat l'home acusat de ser l'autor material de la mort de Politkóvskaia, Rustam Majmudov, va ser detingut a Txetxènia. Sobre Majmudov pesava una ordre de cerca i captura per l'atemptat comès el 2006 contra la periodista. Tres mesos després es detenia Dmitri Pavlioutxenkov, un extinent coronel de la policia de Moscou, com a possible organitzador del crim, de manera que el cos policial rus quedava esquitxat per l'assassinat de Politkóvskaia.

stats