Facebook retira el vídeo de la decapitació d'una dona a Mèxic

La xarxa social reacciona davant les crítiques, però no canvia la normativa sobre imatges violentes amb l'argument que els usuaris "poden expressar així la seva repulsa"

Ara
2 min
Un fotograma del vídeo on es veu una dona sent decapitada a Mèxic

BarcelonaNou canvi de direcció de Facebook en matèria d'imatges violentes. L'endemà que la xarxa social enviés un comunicat en què afirmava que permetria la publicació d'imatges violentes "per permetre que els usuaris expressin la seva repulsa", l'empresa de Califòrnia ha reaccionat a les crítiques, ha retirat el vídeo de la decapitació d'una dona a Mèxic i ha afirmat que "enfortirà" la seva política contra la violència. Amb tot, continuarà permetent la publicació de vídeos violents, amb l'argument que d'aquesta manera els usuaris poden denunciar-los.

La nova polèmica a Facebook té com a rerefons un vídeo en què, sota el títol 'Repte: Hi ha algú que pugui veure aquest vídeo?', es veu com un home amb la cara tapada per una màscara decapita una dona a Mèxic. El vídeo es va penjar a la xarxa social, accessible per a majors de 13 anys, sense cap mena d'advertiment que el seu contingut era violent.

El passat mes de maig Facebook va prohibir la transmissió de missatges gràfics amb una "exhibició de violència". El moviment de l'empresa era la resposta a l'onada de queixes després que es col·loquessin vídeos de persones que estaven sent decapitades. Amb tot, aquest dimarts i "després d'un període de reflexió", la xarxa social va decidir relaxar les normes que regulen imatges on es veuen abusos dels drets humans, terrorisme i violència en general". L'argument de l'empresa per permetre imatges violentes va ser que "la gent fa servir Facebook per compartir experiències i crear consciència sobre coses que considera importants".

Segons la nova normativa, "si alguna cosa es comparteix per plaer sàdic o per celebrar la violència, Facebook l'elimina". A partir d'ara, els encarregats de vetllar per la integritat de Facebook tindran en compte a l'hora de valorar un contingut no només el que mostra, sinó també el context. Així mateix, revisaran si l'usuari ha pres les precaucions adequades per alertar els seus amics del tipus de vídeo o imatge que ha compartit, i si ha estat prou responsable per no fer-lo arribar a menors.

Així doncs, la normativa publicada dimecres deixa la pilota en el camp dels usuaris, als quals demana que "actuïn amb cura i de forma cívica quan comparteixin continguts violents". Una relaxació de la normativa que ha provocat una gran polèmica, en la qual ha intervingut, fins i tot, el primer ministre britànic, David Cameron, que ha qualificat Facebook d'"irresponsable" per les noves normes.

Les crítiques han fet reaccionar la companyia, que ha retirat el vídeo de la decapitació i ha assegurat que estudiarà els vídeos "en funció del context". Amb tot, malgrat la polèmica generada, Facebook no ha volgut fer marxa enrere en la seva postura de permetre la publicació de vídeos violents, acabant així amb la censura que ha aplicat durant cinc mesos.

stats