Els 'gamers' són millors estudiants

Un estudi demostra que els joves que juguen a videojocs treuen notes més altes en matemàtiques, ciències i lectura

A. Mascaró
2 min
El límit dels videojocs Els experts recomanen formació als pares  i diàleg amb els fills

BarcelonaEls estudiants que juguen a videojocs 'online' treuen millors notes en ciències, matemàtiques i tests de lectura, segons un estudi publicat aquest dilluns a la revista 'International Journal of Communication'. En paral·lel, l'estudi posa en relleu que els alumnes que empren molt sovint xarxes socials com Facebook i Twitter solen treure notes més baixes (aproximadament un 4% pitjors que la mitjana, un percentatge que augmenta a mesura que augmenten les hores que cada jove destina a les xarxes socials).

L'autor de l'estudi, Alberto Posso, de la Universitat RMIT d'Austràlia, hauria fet un seguiment de 12.000 estudiants australians per arribar a aquestes conclusions, prenent com a base els resultats dels tests del conegut Informe PISA. La relació entre l'ús de videojocs 'online' i el millor rendiment dels estudiants, afirma Posso, es podria deure al fet que "molts jocs 'online' requereixen als jugadors resoldre trencaclosques", la qual cosa podria forçar els alumnes a utilitzar més sovint els seus coneixements de matemàtiques, ciències i comprensió lectora. "Els videojocs", assegura, "i sobretot els que són 'online' i multijugador, fomenten una sèrie d'habilitats que milloren les capacitats intel·lectuals".

Tot i així, Posso reconeix que no està clar que siguin els videojocs els que milloren la intel·ligència dels estudiants, sinó que podria ser que la relació entre l'èxit acadèmic i l'ús de vieojocs sigui inversa: "que la gent que és bona en matemàtiques i lectura també gaudeixi dels jocs que els fan emprar aquestes habilitats". El que evidencia el seu treball, però, és que els nois i noies jugadors van treure 15 punts més de mitjana en les proves PISA de matemàtiques i lectura, i 17 punts més en ciències.

Facebook i Twitter, contraproduents

L'estudi posa també de manifest que els alumnes que més empren les xarxes socials (el 78% dels enquestats afirmava fer-ho sovint) solen treure pitjors notes: fins a 20 punts menys de mitjana que els que afirmen no emprar mai aquestes plataformes. Una de les causes d'aquesta correlació, segons Posso defensa, podria ser que els pitjors estudiants prefereixin invertir el temps a "socialitzar" com una manera d'evadir l'estudi.

Utilitzar internet per fer activitats escolars millora les notes

Els estudiants que utilitzen internet per fer activitats escolars també treuen millors notes als tests PISA, especialment en matemàtiques. A més, el document assevera que "l'excel·lència en l'ús d'internet, sobretot quan l'estudiant ha començat a emprar-lo abans dels 10 anys, incrementa les notes de matemàtiques, lectura i ciència en aproximadament 9, 5 i 8 punts, respectivament".

stats