Xarxes

L'associació Amical Wikimedia rep el reconeixement internacional després de cinc anys de lluita per aconseguir-ho

La fundació Wikimedia ha incorporat aquesta entitat, dedicada a la promoció de la Viquipèdia catalana, entre els seus membres

Ara
2 min

BarcelonaLa Fundació Wikimedia, l'entitat sense ànim de lucre que gestiona i promociona la Wikipedia i altres projectes germans, ha reconegut aquest dijous l'associació Amical Wikimedia i l'ha incorporat entre els seus capítols oficials. Aquesta organització, que treballa, també sense ànim de lucre, per donar a conèixer la Viquipèdia en els territoris de parla catalana, havia sol·licitat per primer cop l'agost del 2008 el reconeixement internacional, però fins ara se'ls havia denegat. Entre altres coses, aquest reconeixement permetrà que l'entitat catalana pugui "finançar els projectes de promoció de la Viquipèdia amb part dels diners que donen els lectors mateix" o "compartir experiències a les reunions entre associacions de diferents països".

Segons explica Amical Wikimedia a la seva web, el principal motiu que fins ara havia impedit aquest reconeixement era el fet que "l'àmbit territorial de l'associació no coincideix amb un únic estat i que s'encavalca amb el territori d'actuació de les associacions francesa i italiana, i també amb la incipient associació espanyola, gestada poc després i finalment reconeguda a l'inici del 2011". Els membres de l'entitat, però, va iniciar una campanya que va rebre el suport de més de 700 viquipedistes d'arreu del món, la qual cosa va propiciar que, finalment, la fundació Wikimedia "obrís la porta al reconeixement de nous models d'afiliació" basats en criteris diferents de la territorialitat o del fet de disposar d'un estat, com ara l'existència d'una llengua o cultura comunes, en un procés similar al que es va seguir per a l'aprovació del domini .cat.

Després que al gener l'Amical Wikimedia fessin arribar una carta a la fundació en què es mostraven "fatigats, decebuts, agreujats, i en alguns casos indignats, i, en general, menystinguts i menyspreats", al maig es van establir les bases del reconeixement que ara s'ha assolit, en l'última reunió anual de les seccions de la fundació Wikimedia. D'aquesta manera, l'Amical Wikimedia s'ha convertit en la primera entitat que es converteix en membre de la fundació per la via de les organitzacions temàtiques.

Al comunicat en què la fundació Wikimedia anuncia el reconeixement de l'Amical –que de moment és provisional, mentre no se signi l'acord oficial, en un termini màxim d'un any–, l'organització internacional "felicita" la catalana i agraeix la seva "paciència durant el procés de reconeixement" i el seu "compromís" amb el projecte.

stats