L'estèvia: planta forastera, nom nostrat

Mercè Piqueras
24/03/2013
1 min

L'estèvia és una planta de fulles dolces originària de l'Amèrica del Sud. Aquí s'ha popularitzat d'ençà que Josep Pàmies, el balaguerí conegut com "el pagès de l'estèvia", va començar a cultivar-la i recomanar-la com a edulcorant per a les persones diabètiques. Se li atribueixen també propietats medicinals com a estimuladora de la secreció d'insulina, però sobre això no hi ha gaire acord. Al principi, hi havia qui feia servir com a nom popular el nom científic del gènere al qual pertany la planta i escrivia stevia (el seu nom científic és Stevia rebaudiana ). D'altres el catalanitzaven i en deien estèvia , que és el nom que després va aprovar el Termcat (el Centre de Terminologia de la llengua catalana). Catalanitzar-ne el nom ha estat tornar als seus orígens; no als de la planta, sinó als del nom. El gènere Stevia va ser descrit pel botànic valencià Antoni Josep Cavanilles (1745-1804) i el va dedicar a Pere Jaume Esteve, un metge i naturalista nascut al Maestrat (no se'n sap el lloc exacte, però la seva família va establir-se a Morella).

Cavanilles va classificar i descriure moltes plantes recol·lectades pels membres de l'expedició Malaspina. Entre les arribades de Mèxic, n'hi havia unes que no pertanyien a cap gènere conegut aleshores. El botànic valencià va descriure-les i va posar-los de nom Stevia . En el llibre on va publicar-ho, una nota al peu de la pàgina indica que el nom està dedicat a Esteve. El motiu que l'anomenés Stevia, sense la vocal inicial, és que Esteve signava els seus treballs com a Petri Jacobi Stevii. Ara la planta recupera el nom original del metge del Maestrat.

stats