De primera mà: iPad Pro 9,7"

6 min

Fa un parell de mesos Apple va anunciar, per sorpresa, l'arribada d'un nou iPad a la família: l'iPad Pro de 9,7". Si volguéssim explicar de forma ràpida i resumida aquest aparell podríem dir que és la suma d'un iPad Air (per fora) més un iPad Pro (per dins), ja que, exteriorment, és pràcticament indistingible (en línies generals) d'unApple va anunciar, per sorpresa, l'arribada d'un nou iPadiPad de la gamma Air

RAUL ARRIBAS| Barcelona

Apple busca, d’una vegada per totes, implantar l’iPad com a substitut de l’ordinador portàtil, cosa que fins ara no ha aconseguit de forma realment efectiva, amb aquesta nova gamma Pro, molt més orientada a la feina diària que les tauletes que fins ara ha dut al mercat (molt més eficients per consumir continguts que per generar-los). Estem davant del futur de l'iPad i, per tant, la gamma Air desapareixerà aviat? O estem assistint al desdoblament de la tauleta d'Apple en dos models que cohabitaran? Per ara no està clar. Potser aquesta tardor, a les keynotes corresponents, sortim de dubtes. O potser no, mai se sap amb la companyia de la poma mossegada.

L'iPad Pro de 9,7" incorpora el mateix xip que el seu germà de 12,9”, una versió del xip que equipen l’iPhone 6S i 6S Plus. Per tant, no tindrem cap mancança pel que fa a potència bruta. Com dèiem, és exteriorment gairebé idèntic a l'iPad Air 2. Les seves mesures són 240 x 168 x 6.1mm, i el seu pes 437g per la versió Wi-Fi i 444g per la versió Wi-Fi + Cellular. Presenta la mateixa estructura d’alumini, el mateix lector d’empremtes i la pantalla Retina de 9,7 polzades. El port lightning, els botons de volum i encés/apagat, i el port d’àudio, també segueixen al mateix lloc. La càmera del darrere, en canvi, sí que ha canviat, ja que ara equipa la mateixa que l’iPhone 6S (de 12mpx i que enregistra vídeo a 4K), cosa que converteix aquest iPad Pro 9,7” en la tauleta amb millor càmera del mercat. També ha aparegut un Smart Connector al lateral (per connectar, per exemple, l’Smart Keyboard), i ha passat a incorporar quatre altaveus en lloc de dos (ara s’escolta en estèreo i, el més important, el so surt de la tauleta pels dos costats, no només per un, cosa que es nota i molt).

Una de les novetats interiors d’aquest iPad Pro 9,7” és la tecnologia True Tone, mitjançant la qual l’aparell adapta automàticament el balanç de blancs de la pantalla a la llum ambient del moment. No estem parlant de la transició dia-nit (anomenada Night Shift), que també incorpora, sinó d’adaptar-se al lloc i moment on estem en cada ús. Aquesta tecnologia fa que les estones passades amb el dispositiu siguin molt més agradables, i menys fatigants. Funciona tan bé que t’hi acostumes tan ràpid que només veus la diferència quan fas la prova i ho desconnectes. A més, la pantalla del nou dispositiu ofereix una saturació de color 25% superior a la de l’iPad Air 2, i això també es nota en la qualitat del que veiem. Una altra novetat és que disposem d’un model amb 256 GB d’espai d’emmagatzematge.

Però si hi ha dues coses que, a simple vista, criden l’atenció d’aquest iPad Pro 9,7” quan el compares amb l’iPad Air 2 són, precisament, dos complements: el Pencil i l’Smart Keyboard. Aquests dos perifèrics, totalment opcionals però imprescindibles si es vol gaudir de tot el potencial d’aquesta nova tauleta, són realment els dos elements que importen a l’hora de decidir si l’iPad Pro és l’iPad que necessitem, tant per les funcionalitats que afegeixen al dispositiu (claus i diferenciadores), com pel sobrecost que també impliquen. La gamma Pro, com dèiem al començament, és un nou pas en l’intent d’Apple d’establir la seva tauleta com una alternativa real i operativa als ordinadors portàtils, i aquests dos perifèrics són part essencial (i ens atreviríem a afirmar que imprescindible) d’aquesta aposta.

Començarem per l’Smart Keyboard. Tot i que, a simple vista, molts us podeu pensar que es tracta d’un teclat com els que ja hi ha disponibles per iPad al mercat (sovint Bluetooth), no ho és. El nou teclat d’Apple segueix la filosofia del “simplement funciona” (it just works), i l’única cosa que hem de fer perquè funcioni és connectar-lo magnèticament a l’Smart Connector del lateral. No l’hem de carregar, no l’hem de connectar per Bluetooth ni, en definitiva, hem de fer res, només connectar-lo. A més a més, i si esteu acostumats a treballar amb teclats Bluetooth entendreu de què parlem, aquest teclat d’Apple és extremadament confiable, sempre funciona i funciona bé, i la seva adaptació a iOS i a les apps d’Apple és extremadament bona (es nota que el fabricant és la mateixa Apple). S’adapta a l’iPad a la perfecció gràcies a què, quan no es fa servir, es converteix en una funda tipus Smart Cover una mica més gruixuda, cosa que, a més a més, permet col·locar la tauleta en una posició òptima quan vulguem fer ús del teclat. No tot és perfecte, però, ja que trobem a faltar retroil·luminació (en condicions de poca llum es fa difícil emprar-lo) i, si no disposem d’una superfície dura on recolzar-lo, tampoc és senzill de fer servir (com per exemple sobre les cames a un transport públic).

El Pencil és, segurament, l’accessori que més ha cridat l’atenció de la gamma Pro de l’iPad. Estem davant d’un dispositiu que intenta emular a un llapis (d’aquí el nom) en la mesura del possible. El primer punt a destacar és que no té retard gràcies a una latència gairebé inexistent, i el que anem “escrivint” a la superfície de la pantalla queda reflectit gairebé instantàniament a la mateixa. És realment sorprenent constatar la diferència amb els altres llapis tipus stylus de la competència. Amb el Pencil, la sensació d’estar realment escrivint a la pantalla és real. A això hi ajuda, a més de la rapidíssima resposta, la reacció a les diferents pressions i inclinacions que ofereix el dispositiu. De la mateixa manera que, amb un llapis, el traç no serà igual si escrivim suau o fort, o poc inclinat o molt inclinat, amb el Pencil succeeix exactament el mateix: en funció de com el subjectem (força i inclinació) la resposta i reacció del traç serà diferent, ajustada al nostre gest.

A més, com podeu observar a simple vista, el Pencil és un dispositiu voluminós, llarg i gruixut comparat els altres dispositius similars del mercat. També pesa considerablement més que la resta. Aquests dos factors, que poden semblar una incomoditat (i que a l’hora de transportar-lo es noten, no us ho negarem), en realitat són una ajuda quan el fem servir, ja que tenim una sensació a la mà molt més semblant a un llapis o retolador convencional que no pas amb els stylus primets i de plàstic que podem trobar a altres aparells. Per contra, com dèiem, en transportar-lo, aquests volum i pes es noten, i cal tenir-los en compte. En tractar-se del company d’una tauleta creiem que no suposa un inconvenient gaire destacable, però, si en un futur, es volgués fer servir en dispositius més petits (com l’iPhone), aquestes característiques físiques sí que resultarien un problema seriós. El Pencil porta un connector lightning mascle a l’extrem superior, i es carrega connectant-lo directament al port lightning del mateix iPad. Aquesta forma de carregar, a més de ser estèticament estranya (per no dir lletja), ens sembla una mica perillosa, ja que el braç de palanca que presenta el dispositiu ens fa témer que qualsevol recolzament inadequat pugui trencar el connector amb molt facilitat. La part bona és que carrega prou ràpidament, i que en 15 segons pots obtenir uns 30 minuts d’autonomia. El Pencil és un perifèric molt recomanable per aquells que vulgueu potenciar les vostres capacitats artístiques sobre l’iPad, sigui en dibuix, disseny o qualsevol de les altres expressions artístiques on la precisió sigui important.

La gamma de preus d’aquest iPad Pro 9,7” és sensiblement superior a la de la gamma Air, i encara ho és més quan s’afegeixen el Pencil i l’Smart Keyboard al paquet. Val la pena la diferencia de cost? Doncs, com sempre, depèn de l’ús què en vulgueu fer. Si heu de seguir fent les mateixes coses que fèieu amb un iPad convencional, la resposta és clarament no. Si, en canvi, us ve de gust anar un pas més enllà i que aquest iPad Pro es converteixi en un substitut del vostre ordinador portàtil, la resposta és una altra completament diferent. A nosaltres La gamma de preus d’aquest iPad Pro 9,7” és sensiblement superior a la de la gamma Airens agradaria que Apple mantingués actualitzades les dues gammes d’iPad, la Pro i la Air.

stats