"No ho traduiré, és molt humiliant": potent campanya contra el racisme a Lituània

El Centre de Drets Humans de Lituània promou la consciència col·lectiva contra la discriminació i la incitació a l'odi amb un experiment en format de vídeo que es converteix en viral a la xarxa

Ara
1 min

BarcelonaQuè faries si una persona et demanés que li tradueixis un missatge ple d'insults racistes escrit en la teva llengua en el seu mur de Facebook? Aquest és l'experiment que ha fet el Centre de Drets Humans de Lituània per promoure la consciència col·lectiva contra els atacs racistes de què són víctimes alguns dels seus ciutadans procedents d'altres països. El vídeo original, que acumula més d'un milió de visites a YouTube, s'ha traduït a altres idiomes i s'ha viralitzat a la xarxa.

En l'experiment, es convida un seguit de persones –actors no professionals– a un suposat càsting per a un anunci. Un cop al lloc on se'ls ha d'avaluar, es troben a la sala d'espera un noi negre que, després d'una salutació cordial, els demana si li poden traduir un missatge en lituà que algú desconegut li ha deixat al seu mur de Facebook. La reacció de totes les persones després de llegir interiorment el missatge –ple d'insults racistes– és reveladora: alguns es neguen a traduir-lo, i un fins i tot demana perdó al noi negre en nom de les persones racistes que hi ha al seu país.

La campanya s'ha fet per promoure un nou lloc web –www.svetimageda.lt– (només en lituà) de l'ONG que vol servir com a 'manual' per als ciutadans del país amb consells sobre com han de reaccionar quan es trobin davant de qualsevol cas de discriminació social (ja sigui per qüestió de raça o d'orientació sexual) o d'incitació a l'odi.

stats