xarxes

La tecnologia de reconeixement facial de Facebook genera dubtes sobre la privacitat dels usuaris

L'aplicació ha sigut habilitada a la majoria d'usuaris sense previ avís. La tecnologia està disponible quan s'agreguen noves imatges i suggereix la identificació d''amics'. Els usuaris poden deshabilitar l'aplicació des de la configuració de privacitat

Redacció
2 min
Aplicació de reconeixement facial de Facebook / Blog de Facebook

BarcelonaFacebook ha estès silenciosament la tecnologia per identificar automàticament les persones en les fotografies, renovant la preocupació dels usuaris sobre les polítiques de privacitat practicades per la xarxa social més gran del món.

Si la companyia de Mark Zuckerberg anunciava al desembre que es plantejava instaurar l'aplicació de reconeixement facial al mercat nord-americà, aquest dimarts admetia a través d'un comunicat al blog oficial de la tecnologia que estava disponible “a la majoria de països”.

L'aplicació de “suggeriment d'etiquetes”, que Facebook ha habilitat automàticament als seus usuaris, utilitza tecnologia de reconeixement facial per accelerar el procés d'identificació d'amics i coneguts que apareixen a les fotografies que es publiquen.

La manera en què la companyia ha difós la tecnologia ha generat suspicàcies en alguns cercles. La consultora de seguretat a internet Sophos va publicar aquest dimarts una nota al seu blog on informa que nombrosos usuaris s'han queixat que Facebook ha activat l'eina de reconeixement facial sense previ avís.

Facebook ha contestat a la publicació de Sophos admetent que haurien d'haver avisat els usuaris quan van posar en marxa l'aplicació, però ha afegit que la tecnologia només està disponible quan s'agreguen noves imatges i ha dit, també, que només se suggereixen amics i que els usuaris poden desactivar l'aplicació des de l'apartat de configuració de privacitat.

La xarxa social de Zuckerberg no és l'única que permet el reconeixement facial. Altres serveis com Picasa de Google i iPhoto d'Apple també utilitzen una tecnologia similar.

Marc Rotenberg, president del grup de defensa de la privacitat sense ànim de lucre Electronic Privacy Information Center, ha dit que el sistema de Facebook planteja preguntes sobre quina informació personal, com ara correus electrònics, s'associarà a la base de dades de fotografies de la companyia, a la vegada que va criticar l'acció de Facebook d'habilitar l'aplicació automàticament.

Electronic Privacy Information Center va presentar l'any passat una queixa per les pràctiques de privacitat de Facebook davant la comissió comercial Federak dels EUA, que encara està pendent. Rotenberg ha dit que continuaran investigant la tecnologia de reconeixement facial de la xarxa social per esbrinar si vulnera la privacitat dels usuaris.

stats