La vacuna d’AstraZeneca mostra eficàcia en totes les edats

Segons una anàlisi de la vacunació a Escòcia, una sola dosi pot reduir les hospitalitzacions per covid en un 94%

2 min
La vacunació amb un vial d’AstraZeneca, a la imatge, és més senzilla, però alguns pocs països, com Espanya, només l’aconsellen fins als 55 anys.

La vacuna d’AstraZeneca no s’administra a persones més grans de 55 a Espanya. Passa el mateix a Bèlgica. En altres països com Alemanya, Dinamarca, els Països Baixos i últimament Itàlia, no es dona a més grans de 65 anys. L’argument per a la limitació és que en els assajos clínics corresponents només hi havia 660 participants de més de 65 anys, un grup en què es van produir dos casos de covid-19, amb la qual cosa hi ha poques dades per avaluar l’eficàcia de la vacuna en aquest grup d’edat.

Malgrat aquesta falta de dades, se sap que la vacuna produeix una resposta immunitària en més grans de 65 anys equiparable a la dels més joves. Això suggereix que també seria eficaç en aquesta franja d’edat, tot i que no s’hagi pogut comprovar en els assajos clínics. Per aquesta raó, tant l’Agència Europea de Medicaments com l’Organització Mundial de la Salut han recomanat administrar-la a persones de més de 18 anys sense cap restricció d’edat.

A diferència dels països esmentats, al Regne Unit s’està administrant la vacuna d’AstraZeneca a tothom, inclosos els més grans de 80 anys. I ja se n’estan veient els efectes. El procés real d’administració de vacunes i l’observació dels vacunats i no vacunats no permet treure resultats tan concloents com els assajos clínics, en què es controla més l’experiment i es poden comparar molt millor les evolucions dels que han rebut la vacuna i dels que no. Malgrat això, les campanyes de vacunació es poden utilitzar per obtenir informació que pot ser molt útil en un context d’emergència sanitària com l’actual. “La cosa ideal és fer assajos clínics, però per qüestions pràctiques l’evidència del món real també és útil per donar suport a l’eficàcia i la seguretat de les vacunes”, explica Joaquín Sáez, metge expert en farmacologia clínica de l’Hospital Clínic de Barcelona.

En aquest sentit, s’acaba de publicar a la revista The Lancet un estudi pendent de revisió que ha seguit l’evolució de 4,4 milions de persones a Escòcia, de les quals més d’1,1 milions s’han vacunat parcialment. Més concretament, s’han estudiat 535.607 persones d’entre 65 i 79 anys i 206.729 persones de més de 80 anys que han rebut una dosi de la vacuna d’AstraZeneca. Els resultats indiquen que amb només una dosi les hospitalitzacions per covid entre els més grans de 80 anys s’han reduït un 81% respecte als que no s’havien vacunat. Si s’hi inclouen totes les franges d’edat, la reducció arriba fins al 94%.

En declaracions a l’agència Science Media Center, el president de la Societat Britànica d’Immunologia, Arne Akbar, ha qualificat la reducció d’hospitalitzacions en els grups d’edat avançada d’“impressionant” i ha dit que “aquests resultats donen suport a la decisió del Regne Unit de separar dotze setmanes les dosis” de la vacuna. Per altra banda, el professor de farmacoepidemiologia de la London School of Hygiene and Tropical Medicine Stephen Evans ha explicat a la mateixa agència que, “tot i que hi pot haver biaixos, és ben clar que aquests resultats són del tot encoratjadors i donen una informació molt útil”.

stats