Publicitat
Publicitat

MEDI AMBIENT

Acció contra els eucaliptus abandonats de les papereres

La Nando and Elsa Peretti Foundation finança dues actuacions de conservació del patrimoni natural

Més de 400 hectàrees d’eucaliptus sense cap aprofitament forestal al massís de les Gavarres generen un gran problema per a l’àrea natural protegida, principalment per la possibilitat que els incendis es propaguin amb més rapidesa. La Nando and Elsa Peretti Foundation ha finançat dues actuacions de conservació del patrimoni natural liderades pel Consorci de les Gavarres que permetran eliminar 15 hectàrees d’eucaliptus al terme municipal de Quart, en el marc del projecte From Bark To Bottle, que impulsa la Cork Forest Conservation Alliance (CFCA). També s’ha executat una franja de prevenció d’incendis d’uns 5 km al terme municipal de Sant Martí Vell, inclosa en el pla de prevenció d’incendis del massís de les Gavarres.

Segons Patrick Spencer, representant de la CFCA, aquest projecte “és un clar exemple de les sinergies que es poden aconseguir quan organitzacions conservacionistes de diferents països treballen amb objectius comuns per construir un model de planeta més saludable i sostenible”. El projecte l’ha dirigit el Consorci de les Gavarres i l’ha executat l’empresa Alameda Torrent SLU. Ja s’ha executat la pràctica totalitat de l’actuació, que ha consistit principalment a desbrossar, talar els eucaliptus i aplicar un tractament químic a les soques per evitar que rebrotin. L’actuació culminarà a l’octubre amb la plantació d’arbres autòctons, que anirà a càrrec de la cooperativa d’inserció social Idària.

El rastre de Torras Hostench

La presència d’eucaliptus al massís de les Gavarres té l’origen en les plantacions intensives promogudes el 1970 per la fàbrica de paper Torras Hostench, SA. En aquell moment semblava una bona oportunitat per rendibilitzar els terrenys no urbanitzables ocupats per boscos i camps de conreu abandonats. Per fer-ho, Torras Hostench va promoure una plantació d’eucaliptus a les comarques gironines amb un ambiciós projecte que pretenia posar a prova unes 100 varietats d’eucaliptus. Un cop feta la selecció dels clons d’arreu del món que millor s’adaptaven a les condicions ambientals locals i amb més productivitat, es van fer grans plantacions d’eucaliptus al llarg d’unes 480 hectàrees a l’interior de les Gavarres. Cap dels propietaris que van acollir les plantacions no va veure ni un cèntim, perquè en el moment de pagar, a la tercera tala, l’empresa estava en números vermells.

Juntament amb els incendis forestals i els processos urbanístics dels anys 60 i 70, les plantacions d’eucaliptus són un dels fets que més han transformat el paisatge de les Gavarres en els últims 50 anys.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT