Comarques Gironines 08/05/2019

Catorze candidatures polítiques es comprometen a municipalitzar l’aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter

Han signat un document d’Aigua és Vida perquè el servei passi a mans públiques el 2020

Maria Garcia
2 min
Imatge dels representants d'Aigua és vida i de les catorze candidatures polítiques que s'han compromès a municipalitzar l’aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter

GironaFront comú per a la municipalització del servei d’aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter. La plataforma Aigua és Vida ha aconseguit que catorze candidatures polítiques que es presenten en els tres municipis es comprometin a posar en mans públiques la gestió de l’aigua el 2020, que és quan acaba el contracte actual. “Mai fins ara ho havíem aconseguit, i tots els partits es comprometen al mateix: municipalitzar el servei quan acabi l'actual concessió”, ha destacat el president d’Aigua és Vida a Girona, Pau Masramon.

Totes les candidatures (JxCat, PSC i ERC –dels tres municipis–; Guanyem Girona, Independents per Salt, Poble Actiu Sarrià de Ter, Canviem Salt i En Comú Podem Girona) han signat un document on es comprometen a “implantar un model de gestió pública mancomunada entre Girona, Salt i Sarrià de Ter” i a impulsar un “espai social” on la ciutadania i diferents actors puguin participar i controlar la gestió que es fa d’aquest servei bàsic. A més, totes les candidatures han exposat quin és el seu model de gestió de l'aigua i què proposen en aquest àmbit si guanyen les eleccions. Per contra, els únics dos partits que no han respost a les preguntes de la plataforma són el Partit Popular i Ciutadans.

Masramon ha reconegut “un punt d’escepticisme” per si alguna formació política es desdiu del compromís adquirit un cop passin les eleccions municipals del 26 de maig, però ha advertit que “continuaran lluitant” per gestionar de manera "pública i transparent" el servei d'abastiment d’aigua.

Fins a l'octubre del 2017, la gestió de l'aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter estava en mans de l'empresa mixta Agissa, formada en un 80% per la privada Girona, SA i, la resta, pels tres ajuntaments. La companyia està immersa en un cas als jutjats per irregularitats detectades en la gestió del subministrament d'aigua, denunciades per la CUP el 2015. Dos anys més tard, el jutge va ordenar que els tres ajuntaments n'assumissin la gestió i que s'apartés del consell d'administració els socis privats d'Agissa, Girona, SA, una empresa formada per CaixaBank, FCC-Aqualia i Agbar.

stats