TRADICIONS
Comarques Gironines 10/02/2021

El Carnaval de Platja d’Aro es viu a la xarxa i en cartells al carrer

Sant Feliu de Guíxols i Palamós també han preparat activitats alternatives

ARA
3 min
El Carnaval de Platja d’Aro es viu a la xarxa i en cartells al carrer

GironaEl Carnaval de Platja d’Aro ha hagut de suspendre les seves activitats més tradicionals i multitudinàries (desfilades, sopars, rues) i les ha reconduït a la web, on aprofita el parèntesi de la pandèmia per fer una mirada al passat i recordar els orígens i la trajectòria d’un dels Carnavals més coneguts de Catalunya. La regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró commemora les 44 edicions de la festa -comptant-hi també la del 2021- amb tres iniciatives titulades conjuntament Un Carnaval per recordar 1978-2021. Es tracta de la difusió del pòster i la xapa d’enguany, la presentació d’un nou lloc web monogràfic sobre el Carnaval (carnaval.platjadaro.com ) amb una extensió a les xarxes socials i una exposició fotogràfica de grans dimensions en l’espai urbà.

El lloc web ofereix una visió panoràmica tant dels orígens de la festa com dels protagonistes que l’han fet possible. No és un projecte tancat, ja que s’hi aniran incorporant més imatges, vídeos o referències històriques enviades a l’adreça electrònica carnaval@platjadaro.com. La web ha vingut per quedar-se, ja que en el futur el portal vol ser la referència de la festa en tots els seus àmbits: inscripcions de colles, publicació dels resultats de la Gran Rua o agenda detallada d’activitats. El gruix dels continguts visuals també es publicarà i compartirà durant tres setmanes a les xarxes socials de l’Ajuntament, a Instagram i a Facebook (@platjaroturisme) i alhora s’agruparà en les etiquetes #jofaigcarnaval i #uncarnavalxrecordar.

La decisió d’anul·lar els Carnavals va ser compartida entre els ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro i de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. Els tres Carnavals fa anys que estan agermanats i treballen conjuntament per coordinar diversos aspectes logístics i organitzatius alhora que garanteixen la participació de totes les colles de cada població en la seva rua.

El format actual del Carnaval de Platja d’Aro és relativament jove. Va començar fa més de 40 anys i, curiosament, no va agafar com a inspiració cap Carnaval caribeny, sinó el centreeuropeu de la ciutat suïssa de Lucerna. La celebració d’aquesta festivitat a la vila, però, és molt més antiga, d’abans de la Guerra Civil Espanyola, i amb alguns elements que recorden els actuals, com els ballets, una barreja de cançó satírica, teatre i dansa.

Palamós telemàtic

Palamós també proposa celebrar el Carnaval del 2021 adaptat a les restriccions vinculades a la pandèmia. Per això bona part del programa, amb actes a celebrar fins al 14 de febrer, s’ha previst que es porti a terme telemàticament amb l’etiqueta #carnavaldepalamós21diferentdivertitisegur. L’única activitat presencial serà l’espectacle musical Visca la festa, dissabte a les 12 al parc de l’Arbreda, amb l’actuació del grup Rikus.

Sant Feliu, virtual i individual

A Sant Feliu de Guíxols també prioritzen les activitats virtuals i individuals. Al programa d’enguany està prevista una mostra a l’aire lliure de fotografies i cartells històrics del Carnestoltes a Sant Feliu, un seguit de fotografies carnavalesques penjades a les xarxes i una gimcana individual amb elements de les colles locals, en la qual caldrà localitzar en comerços, restaurants o edificis públics un element de cada colla (un fragment de disfressa, una peça de la carrossa, etc.) i puntuar-lo en funció del seu valor emocional o històric.

stats