Comarques Gironines 05/06/2015

Espais desconstruïts i d’altres pendents de recuperar

Els últims anys s’han regenerat terrenys del litoral

Jordi Carreras
2 min
El paratge de Tudela, on hi havia el Club Mediterranée, és un exemple de recuperació.

GironaAl marge de la Pletera, a Torroella de Montgrí i l’Estartit hi ha altres espais que l’Ajuntament vol recuperar mediambientalment. Als terrenys on hi havia la base Loran, de l’exèrcit dels Estats Units i en funcionament del 1961 al 1994, avui hi ha les restes dels edificis. L’Ajuntament va demanar-ne la cessió al ministeri de Defensa, així com l’enderrocament de la base que l’exèrcit espanyol tenia a la punta del Milà. Quasi cinc anys després cap de les dues peticions ha estat satisfeta i des del consistori troben que la quantitat que demana Defensa, més de 700.000 euros pels dos terrenys, és desmesurada.

Espais recuperats

Hi ha altres espais que ja s’han pogut regenerar. Un és el paratge de Tudela, al terme de Cadaqués, on hi havia el complex turístic Club Mediterranée. La creació del Parc Natural del Cap de Creus va obrir la porta a enderrocar la ciutat de vacances, que des del 1968 fins al 2004 va ocupar 4,5 hectàrees de la cala Culip. En el seu moment el projecte el va dissenyar l’arquitecte figuerenc Pelai Martínez, que el va assumir per evitar un projecte pitjor que malmetés un espai que coneixia des de petit. Dalí i Pla li van donar suport. L’empresa propietària tenia dèficit i el 2004 va tancar definitivament. A finals del 2005 el ministeri de Medi Ambient va comprar el paratge per 4,4 milions d’euros i Martí Franch i Ton Ardèvol van dirigir-ne la desconstrucció.

Un altre espai recuperat és a la desembocadura del Fluvià, a Sant Pere Pescador, on el projecte d’urbanització Fluvià Marina va deixar als anys 70 dues estructures d’edificis on es pretenia construir 350 apartaments. El 2001 una altra empresa va voler continuar el projecte però la Institució Altempordanesa per a la Defensa i l’Estudi de la Natura (IAEDEN) va interposar un recurs i la Generalitat va requalificar la zona com a no urbanitzable. Els terrenys es van naturalitzar i ara estan en un estat semblant a l’original.

Fins al març del 2006 a la platja de Pals hi va haver les antenes de Radio Liberty, el mitjà que des del 1959 fins al 2001 va anar emetent informació als ciutadans dels països del bloc comunista des del punt vista dels Estats Units. Les antenes es van enderrocar i retirar, però encara queden els edificis, en bon estat, mentre es negocia quin ús tindran.

stats