CULTURA
Comarques Gironines 16/11/2017

Una visió exhaustiva i global del recorregut del riu Muga

J.c.
1 min
Una visió exhaustiva 
 I global del recorregut   Del riu Muga

GironaEls 65 quilòmetres de recorregut del riu Muga, des que neix a la Menera, Vallespir, fins a la seva desembocadura a Castelló d’Empúries, són el fil conductor de l’últim llibre de Joan Carreres, La Muga (Gorbs Edicions, 2017). Durant tres anys, l’autor ha fet nombroses excursions, ha fotografiat molts racons del riu i ha parlat amb desenes de persones grans de cada poble per explicar històries poc conegudes. El resultat és un llibre de 400 pàgines amb més de 300 fotografies, totes de l’autor, excepte les antigues, i dibuixos i pintures de Josep Estarriola. També compta amb col·laboracions, entre d’altres, de Josep Vilar, Joan Anton Abellan, Jordi Sargatal, Jordi Montaner i Jordi Zapata, que aporten les seves visions científiques, mediambientals i humanes per oferir una panoràmica més global de la Muga.

Intimar amb el paisatge

Amant de la geografia i del paisatge, Carreres basa els treballs en les seves dues grans passions: caminar i la fotografia. Durant uns anys, l’autor va sortir a caminar moltes vegades amb Josep Maria Melció, capellà i fotògraf, que va deixar un extens llegat. “En Mel va ser el meu mestre. Em va ensenyar a mirar el paisatge de manera més pausada, des del vessant humà, per intimar-hi”, explica Carreres.

La Muga és el quart llibre de l’autor, que també en va fer un en la mateixa línia sobre el Fluvià i un altre també de semblant sobre la Vall de Campmajor. “Aquest és el més especial per a mi, perquè, a més d’haver vingut molt amb en Mel per la Muga, també em porta molts records familiars”, conclou Carreres.

stats