OCI
Comarques Gironines 14/06/2018

Els festivals d’estiu amplien oferta i cartell

El perill de saturació a les comarques gironines s’ha superat i molts esdeveniments amplien o mantenen la programació d’altres temporades

Alexandre Nunes De Oliveira
5 min
Panoràmica de l’exitós festival White Summer,  a Pals.

GironaAmb la inauguració del Festival Ítaca el 15 de maig passat, amb una conferència de Suso de Toro, es va aixecar el teló de la temporada de festivals d’estiu a les comarques gironines, que es tancarà al setembre amb l’Acústica de Figueres. N’hi ha cada vegada més, i també són progressivament més els que aposten per combinar música amb activitats culturals i lúdiques i que instal·len els escenaris en entorns privilegiats, com el castell del Montgrí, el castell de Gala i Dalí de Púbol o la ciutat ibèrica d’Ullastret. És el cas del Festival Ítaca, que portarà a aquests espais artistes com Roger Mas o Txarango.

Amb l’Ítaca encara en marxa (es tanca el 6 de juliol), ahir s’incorporava una altra cita imprescindible de l’estiu musical a les comarques gironines, l’(A)phònica o Festival de la Veu de Banyoles. Amb 15 edicions, s’ha erigit com a referent dels festivals de petit format amb grans noms de l’escena internacional. Aquest any l’encapçalen l’italià Vinicio Capossela i l’argentí Ariel Rot. Els concerts de pagament es complementen amb actuacions gratuïtes al nucli antic. Aquest any hi actuen Dr. Calypso (demà) i El Petit de Cal Eril (diumenge), entre d’altres.

Propostes plurals

La pluralitat de gèneres es fa present en altres cites de petita dimensió, com és el cas del Coordenades, que s’estrena aquest dissabte a la Bisbal, amb les actuacions de Macaco i Ramon Mirabet, entre d’altres. També hi haurà una àrea gastronòmica i un espai recreatiu per als infants. Són altres tipus d’oferta que acaben donant un valor afegit a tota aquesta plèiade de festivals. Les noves incorporacions d’alguna manera supleixen l’absència de l’Era (Llagostera), que aquest any, inesperadament, plega després de cinc exitoses edicions.

Un altre esdeveniment que s’estrena és el Culturefest, del 2 al 12 d’agost, a Calonge i Sant Antoni, que promocionarà “activitats d’oci cultural per conèixer millor la Costa Brava”, segons reivindiquen els organitzadors. El programa inclourà música, gastronomia, exposicions i cinema a l’aire lliure. És un concepte semblant al que practica el White Summer, que se celebra al Mas Gelabert, tocant a Pals i amb vistes al Montgrí i les illes Medes. La programació encara no s’ha presentat però, com l’any passat, hi haurà, del 4 al 26 de juliol, música de tots els gèneres, arts escèniques, disseny i gastronomia, entre altres coses.

La cartografia sonora ens porta també a Roses i Castelló d’Empúries, escenaris del festival Sons del Món, amb un ric programa capitanejat pel minimalista britànic Michael Nyman (6/7) i la inconfusible Gloria Gaynor, que celebra els 40 anys de l’inoblidable I will survive (4/8). Terra endins, a les Planes d’Hostoles, trobarem el Planestiueja’t, que es vol consolidar com el festival d’estiu de la Garrotxa. Serà cada dissabte del 7 de juliol al 25 d’agost, i hi destaquen Pedro Guerra (11/08) i Andrea Motis (18/08). I a l’Empordà, el reivindicatiu Camallera Cançó d’Autor, liderat per Pere Camps, també director del BarnaSants.

Què sona a Girona

La capital es deixa envair per la música clàssica i el jazz a la fresca. Aquest cap de setmana es clou el 18è Festival de Jazz de Girona, amb l’actuació d’avui del guitarrista Diego Guerrero a la plaça dels Jurats i el maquinal trio MAP (Mezquida-Aurignac-Prats), diumenge 17 a La Mercè. A partir del 21 (Dia Internacional de la Música), el Sunset Jazz Club surt de la cova del jazz. A partir de mitjans de juliol li farà companyia el Tempo - Sota les Estrelles, amb la zona village al Passeig Arqueològic, per on diàriament passaran músics emergents. El festival fa 10 anys i ho celebrarà amb un concert de Marlango a la plaça dels Jurats el 20 de juliol. Els incondicionals del gènere faran pelegrinatge irrenunciable a la Jazzejada de Vilamaniscle, que tradicionalment ocupa el primer dijous d’agost.

El Nits de Clàssica, que es fa tot el juliol, creix any rere any i consolida el seu públic, al qual ofereix recitals de cambra en indrets històrics, com ara els monestirs de Sant Daniel i Sant Pere Galligants o la catedral. Cal destacar la violinista alemanya Isabelle Faust, una de les millors del món, que conduirà diversos vespres al Museu d’Art, entre el 30 i el 12 de juny. Qui vulgui continuar amb la clàssica tindrà concerts a l’agost, ben a prop, durant els primers caps de setmana, al monestir de Cervià, amb una programació que porta el segell d’Ibercamera.

Emergents

Cervià de Ter apareix també al mapa de l’estiu mitjançant l’Emergent, el festival itinerant d’arts en directe de la comarca del Gironès, que arriba a la 14a edició. Es tracta d’un festival amb una atmosfera i un format absolutament originals: durant sis nits (del 28 de juny al 7 de juliol) recorre les places de Sarrià de Ter, Quart, Cervià, Vilablareix i Madremanya proposant música i arts escèniques d’artistes consagrats i d’altres de menys coneguts però triats amb criteri esmolat. Aquest any hi haurà fins i tot abonaments, perquè hi ha públic que segueix la ruta. Un registre que té semblances amb l’Ítaca, que transcorre fins a la primera setmana de juliol en diferents poblacions, sobretot del Baix Empordà.

I els de sempre?

El Festival del Castell de Peralada és un dels gegants. També dominat per l’heterogeneïtat, la 32a edició començarà el 5 de juliol amb el Rèquiem de Verdi. Els espectacles es concentren a l’església del Carme i a l’immens auditori del parc, envoltat per les curioses intromissions acústiques de les cigonyes i també per sofisticats bars i restaurants. A més d’un grapat d’estrelles de la música popular com Joan Manuel Serrat (6/7), Carla Bruni (21/07) o Santana (11/08), l’apartat de clàssica inclou també referents indiscutibles com ara Jonas Kaufman (28/07) o Plácido Domingo (29/07). El de Peralada és l’únic que ofereix òpera en directe, amb produccions pròpies, i aquest any la cita és La flauta màgica, de Mozart (dies 6 i 7 d’agost).

Tot i que el panorama està canviant gradualment, la costa és on es concentren la majoria dels festivals de més llarga durada i amb més tradició, com el de Cap Roig, al magnífic jardí botànic, o el de la Porta Ferrada, que va per la 56a entrega. El primer aposta per una línia més comercial, amb artistes coneguts del gran públic com Bryan Ferry (14/07), Sting (21/07), Sergio Dalma (8/8) o Andrea Bocelli (20/08). En canvi, el de Sant Feliu de Guíxols té un espectre més ampli, amb músics vinculats al jazz, la clàssica i la world music, i configura un programa molt interessant: el saxofonista Maceo Parker (21(07), el pianista i divulgador James Rhodes (11/08), el virtuós violinista Ara Malikian (12/08) i el més gran dels cantautors brasilers, l’indiscutible Caetano Veloso, acompanyat dels seus fills (28/07).

Cadaqués i Begur

Altres cites a la costa amb tradició són els festivals d’agost de Cadaqués i de Begur, que celebren 47 i 41 edicions, respectivament. El primer compta amb els escenaris mítics de les platges de Sa Conca i Port Lligat, per on passaran els francesos Electro Deluxe (10/08), Noa (12/08) i l’esperada col·laboració entre Mayte Martín i l’Orquestra de Cadaqués (15/08). L’esdeveniment de Begur, que anirà precedit d’un concert del cantautor Joan Isaac a l’església del poble (20/07), convoca, entre d’altres, Els Amics de les Arts (27/08), el soulman Myles Sanko (3/8) i una de les grans sorpreses de l’escena alternativa catalana recent, el duet format per Maria Arnal i Marcel Bagés (17/08). Aquesta prometedora parella també participarà en el Portablau de l’Escala, que va creixent: a part d’Estrella Morente (28/08), la diletant Balkan Paradise Orchestra (15/07) i l’incombustible Halldor Mar (20/07), comptarà amb una actuació de La Fura dels Baus (21/07) i amb una exposició del fotògraf Jacques Leonard sobre la Barcelona gitana, a l’Alfolí de la Sal.

Platja d’Aro, festival de festivals

També entre Platja d’Aro, Castell i S’Agaró, l’extensa programació de l’Estereòfonics assegura entreteniment sonor quasi cada dia. En realitat, no es tracta d’un únic esdeveniment, sinó d’una mena de festival de festivals que inclou les Nits de Jazz, el Cicle de Sardanes i Havaneres, el Desemboca Rock’n’Roll o el Festisurf Costa Brava, entre altres propostes. És, en realitat, un microcosmos que representa, com una fractal, el que passa a totes les comarques: música per a tots els gustos i també per a totes les carteres, del cost zero als luxes més refinats.

stats