Comarques Gironines 05/05/2021

Temps de Flors, un baló d'oxigen per a comerciants, restauradors i hotelers de Girona

Girona recupera la mostra, suspesa l'any passat, però adapta el format a les mesures anticovid

5 min
Preparatius de Temps de Flors.

Amb muntatges florals repartits per diversos barris de la ciutat, tots a l'aire lliure, i amb circuits controlats per evitar aglomeracions, el festival Temps de Flors torna aquest any a la ciutat de Girona, després d'haver-se suspès l'any passat a causa de la pandèmia. Serà el primer dels grans esdeveniments que viurà Girona després de l'aparició del covid-19 i, si bé no s'esperen els 250.000 visitants que acostuma a atraure aquesta cita, molts d'ells provinents d'arreu de Catalunya, de l'Estat i de l'estranger, sí que servirà per donar aire als sectors que més ha ofegat la crisi derivada de la pandèmia: l'hostaleria i el comerç. En els últims dies, els hotels i restaurants no han parat de rebre trucades per formalitzar reserves, i això ha generat optimisme entre els empresaris del sector de l'hostaleria, tot i que es tracta d'un optimisme moderat, ja que temen que després de Temps de Flors "torni el desert". 

"Un pas important per avançar cap a la normalitat"

La possibilitat que diumenge que ve es relaxin les mesures per a la restauració i se'ls permeti servir sopars, encara que sigui amb un horari i un aforament restringits, fa preveure als empresaris del sector gironí que podran penjar el cartell de complet a tots o a la majoria dels establiments de la ciutat fins que acabi Temps de Flors, el dia 16 de maig. El ple en hotels i restaurants, que s'aconsegueix amb esdeveniments com Temps de Flors, Girona 10 o als mesos de juliol i agost, no s'ha produït a la ciutat des de l'esclat de la pandèmia, que ha causat la pèrdua del 20% de les empreses hostaleres de Girona, majoritàriament de restauració, algunes de les quals no tornaran a obrir o tardaran molt a fer-ho. "Celebrem la valentia de l'Ajuntament per haver decidit superar els obstacles i recuperar Temps de Flors, encara que sigui en format reduït. Per al nostre sector, que porta més d'un any amb zero beneficis o amb grans pèrdues, poder celebrar aquest esdeveniment és un pas important per avançar cap a la normalitat, tot i que encara ens queda molt camí per fer per arribar-hi", indica Josep Carreras, president de l'Associació d'Hostaleria de Girona, que agrupa establiments hotelers, bars i restaurants. L'alcaldessa, Marta Madrenas, assegura que l'Ajuntament tenia "com a prioritat" organitzar aquest any la mostra floral pel seu potencial com a "eina de recuperació i dinamisme econòmic, de promoció de la ciutat i de generació de llocs de treball". 

El comerç aplaudeix que la mostra no es concentri al Barri Vell

Una recuperació que s'espera també des del sector del comerç. La pandèmia ha fet baixar la persiana a un 15% dels establiments comercials, especialment els que es concentren al Barri Vell, a l'entorn de la Rambla, amb negocis molt enfocats al turisme. "Esperem Temps de Flors com una injecció de moral, és un dels esdeveniments que porta més gent a la ciutat i, si bé no podrem comptar amb els visitants estranger i de la resta de l'Estat, el fet que ja no hi hagi confinament comarcal ni provincial permetrà que sí que vingui gent de tot Catalunya", diu Mercè Ramírez de Cartagena, vicepresidenta de l'associació Girona Centre Eix Comercial. Els comerciants celebren especialment que en l'edició d'aquest any es dispersi la mostra per diferents barris de la ciutat i no es concentri només al Barri Vell, ja que d'aquesta manera se'n beneficiaran els comerços de tota la ciutat. I han dipositat també moltes esperances en fer calaix aquest diumenge, 9 de maig, dia festiu de lliure obertura per als comerços de la ciutat. Ramírez de Cartagena assegura que la gran majoria dels comerços han patit durament la crisi del covid. "Molts dels que han aguantat i no han tancat estan molt tocats, endeutats i sense gairebé haver rebut cap ajut", lamenta.

Batejada com a Girona, Temps de Flors. A cel obert, aquesta edició de la mostra serà, però, diferent de les anteriors. Tots els muntatges seran a l'exterior, de manera que s'han suprimit les habituals i concorregudes ornamentacions en espais com els Banys Àrabs, el soterrani de la Catedral, l'església de Sant Feliu i la capella de Sant Nicolau, entre d'altres. Es mantenen els espais exteriors originals de la mostra, com ara les escales de la Catedral i les places i carrers més emblemàtics del Barri Vell, però s'hi han afegit nous indrets que recorreran els principals eixos comercials i de les zones verdes urbanes i periurbanes. L'objectiu és "esponjar la mostra i fer-ne partícips els diversos barris de la ciutat", segons l'Ajuntament.

En total s'exposaran 92 muntatges repartits en 83 espais en nou barris de la la ciutat. Per visitar-los, es proposen quatre itineraris per fer a peu o en bicicleta. La primera ruta engloba els espais expositius del Barri Vell, Sant Daniel i Mercadal; la segona, els de Fontajau i la Devesa; la tercera, els de Santa Eugènia i Sant Narcís; i la quarta, els de l’Eixample i Carme. 

Activitats per Temps de Flors

La mostra Girona, Temps de Flors va sempre acompanyada de nombroses activitats perquè els visitants puguin gaudir d'altres atractius de la ciutat. Tot i el format reduït de l'edició d'aquest any, es mantenen moltes de les cites culturals i lúdiques que es fan habitualment durant la mostra, però adaptades a les restriccions sanitàries.

Girona A Cappella Festival

Amb un cartell que inclou grans noms i grups de la música a cappella, el festival se celebra en diversos espais de la ciutat durant els dies de Temps de Flors. El programa d'aquest any inclou les actuacions de Gema 4 (8 de maig a l'Auditori de Girona), Barcelona Gospel Messengers (9 de maig als Jardins de la Devesa), The Hanfris Quartet (15 de maig a l'Auditor de Girona) i el Cor Maragall (16 de maig a l'Auditor de La Mercè).

Pati Cultural

Les actuacions de diferents disciplines (música , teatre i dansa) que organitza la Diputació de Girona amb motiu de Temps de Flors es comprimiran aquest any en només tres dies, del 7 al 9 de maig i, a excepció de l'espectacle inaugural, es faran a la Casa de Cultura, en lloc de la ubicació habitual, el pati de la seu de la Diputació. La programació consta d’onze actuacions, dues projeccions i una exposició, tot gratuït (amb inscripció prèvia) i amb aforament limitat. La GIOrquestra, amb l’espectacle GIO solistes - grans clàssics, obrirà la programació el 7 de maig a l'Auditori Viader. El Pati Cultural inclou també un espectacle de dansa de la companyia Moviment Lantana, les actuacions de quatre grups de cambra del Conservatori de Música Isaac Albéniz, i de la Black Music Big Bang Junior, i l'espectacle familiar de la Fundació Xarxa Petit o gran?"

Gastroflors

Durant la mostra Temps de Flors, diversos restaurants i cafeteries de la ciutat oferiran menús especials, o amb plats que tindran flors entre els seus ingredients. Anomenada Gastroflors, aquesta campanya és impulsada per l'Associació d'Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona.

Concurs d'aparadors

Els establiments comercials s'afegeixen a la mostra decorant els seus aparadors amb motius florals. Un total de 18 establiments participara aquest any en el concurs d'aparadorisme i decoració interior, que aquest any arriba a la seva 17a edició. 

Mesures sanitàries

Durant els dies de Temps de Flors hi haurà personal dedicat a controlar el compliment de les normes de seguretat i higiene, i a orientar les persones sobre els recorreguts que poden fer. Al Barri Vell hi haurà un control de l’aforament fixat en un màxim de 10.000 persones. S’han establert quatre puntes d’entrada (carrer de Sant Feliu, la pujada del Rei Martí, la plaça dels Jurats i el Passeig Arqueològic) i quatre de sortida (carrer de Sant Feliu, carrer de la Força, plaça de Sant Domènec i Passeig Arqueològic). A més, algunes vies, com el carrer de la Força, tindran un sentit únic.

stats