CONEIXEMENT
Comarques Gironines 12/05/2016

Goodall explicarà a Girona què ha après dels ximpanzés

La Càtedra Ferrater Mora ha convidat la primatòloga

Ara
2 min
Goodall explicarà a Girona què ha après dels ximpanzés

GironaLa primatòloga, ecologista i conservacionista Jane Goodall serà el 27 de maig a Girona, on pronunciarà la conferència El que vaig aprendre dels ximpanzés al Palau de Congressos de la ciutat. Goodall és la personalitat convidada d’aquesta primavera per la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona, que, en aquesta ocasió, té el suport de l’Aula d’Humanitats del Centre Cultural La Mercè de l’Ajuntament de Girona.

L’estudi de Goodall sobre els ximpanzés salvatges i els seus hàbitats, iniciat fa més de 55 anys a Tanzània, va canviar radicalment la manera de pensar dels ximpanzés i dels humans. Gràcies als seus estudis de camp, la ciència ha pogut determinar aspectes clau de la conducta dels primats superiors, com ara que els ximpanzés són capaços de fabricar eines, com s’alimenten, quina estructura social tenen i com la mantenen o quina relació s’estableix entre una mare i una cria.

A més dels centenars de treballs científics que ha publicat, Goodall ha participat en més de 20 pel·lícules per a la televisió i el cinema (l’última, El viaje de Jane, preseleccionada als Oscars 2012 en la modalitat de millor documental). Jane Goodall compagina actualment la seva tasca científica amb la protecció de la biodiversitat i la promoció de la pau i la comprensió entre els pobles. Malgrat els seus 82 anys, durant 300 dies a l’any viatja per tot el món promovent la sostenibilitat en els nostres estils de vida i defensant la conservació d’ecosistemes sencers, principalment a través del desenvolupament sostenible de les comunitats locals. Entre els reconeixements que ha rebut hi ha el premi Príncep d’Astúries, el títol de Missatgera de la Pau de l’ONU i el Premi Internacional Catalunya.

Segons Joan Vergés Gifra, el director de la Càtedra Ferrater Mora, la visita de Goodall a Girona ha despertat fins ara una “expectació inaudita”. “Una resposta tan massiva segurament demostra que l’ecologisme compta amb unes bases molt fortes i molt compromeses. Ens n’hem de congratular”, diu Vergés.

Còmic sobre Ferrater Mora

La Càtedra també ha fet pública fa poc la convocatòria del tercer premi Ferrater Mora. Enguany, per commemorar els 25 anys de la mort del filòsof i assagista, el premi es concedirà al millor còmic sobre la vida i l’obra del mateix Josep Ferrater Mora. Segons Vergés, l’objectiu és “donar a conèixer i, fins i tot, popularitzar” una personalitat extraordinària de la història catalana recent. El premi està dotat amb 4.000 euros.

stats