SOCIETAT
Comarques Gironines 09/05/2019

Locals nocturns practiquen el racisme encobert per evitar certs perfils ètnics

L’ARA constata que un grup de joves de pell negra és discriminat respecte a un grup de blancs

Josep Pastells / Gerard Bagué
5 min
Un grup de joves a l’entrada d’un local que no els va permetre l’entrada.

Girona“No esteu a la llista de convidats”. “És per a majors de 25 anys”. “No aneu prou ben vestits”. “Es necessita invitació”. Els porters dels locals nocturns de Girona tenen un calaix de raons per impedir l’entrada al grup de set joves catalans, gairebé tots d’origen africà i pell negra, que l’Espai Antiracista Salt-Girona ha reunit per demostrar a l’ARA que en molts dels pubs i discoteques de la ciutat amb control d’accés s’exerceix el racisme i s’impedeix sistemàticament l’accés als joves pel seu color de pell o el seu perfil ètnic. L’experiència no pot ser més concloent. El grup va sortir a divertir-se pel centre de Girona divendres passat, a partir de les dotze de la nit, i va intentar entrar en quatre locals amb porters escollits a l’atzar, però en cap se’ls va permetre l’entrada. Mentre els joves, tots ells majors d’edat, estaven palplantats a l’entrada dels pubs, intentant raonar amb els porters, un grup de noies de pell blanca, membres també de l’Espai Antiracista Salt-Girona, no només entraven sense cap problema als locals, sinó que en un d’ells fins i tot les convidaven a un didalet de licor. També altres grups hi accedien sense problemes.

En el primer local, Salero, al carrer Eiximenis, el porter els nega l’entrada afirmant que es tracta d’un local per a gent més gran, de més de 25 anys. El segon intent es produeix al Gatzara, del carrer Figuerola, on els diuen que el local encara no és obert però que de tota manera no podran entrar perquè no vesteixen amb prou correcció. Al Platea, al carrer Jeroni Real de Fontaclara, també els impedeixen l’entrada, els demanen invitacions i els retreuen que van “poc arreglats”. El quart local on intenten entrar es el Lux, del carrer Figuerola, on els porters addueixen raons diverses, com que no estan a la llista de convidats i que van amb roba massa esportiva. El grup de joves decideix fer un nou intent d’entrar al Gatzara. No hi ha res a fer. Els porters aturen els joves a l’entrada mentre les noies tornen a entrar sense problemes. La prohibició de l’accés als joves és encara més sorprenent si tenim en compte que a l’interior -tant d’aquest local com de la resta- amb prou feines hi ha una dotzena de clients. Aquests quatre locals, segons expliquen membres del col·lectiu antiracista, no són una excepció.

Anar ben vestit no serveix

“A la majoria de locals on hi ha control a l’accés, un grup de joves com nosaltres, per més ben arreglats que anem, no hi entrarem mai. No et diuen que és pel color de la pell, et posen mil excuses diferents. Només hi hem aconseguit entrar si som els únics negres entre un grup de blancs”, explica un dels joves. A cap local hi ha un cartell on s’informi de la normativa que apliquen pel dret d’admissió, com ara que no s’hi pot accedir amb calçat esportiu o si ets menor de 25 anys.

Adama Boiro, mediadora sociocultural i membre de l’Espai Antiracista Salt-Girona, que ha reunit el grup de joves per evidenciar la situació, assegura que aquestes discriminacions són el pa de cada dia per a centenars de joves. “Els passa constantment, sempre amb excuses diverses, però la veritat és que no poden entrar mai”, explica. Tot i que Boiro tenia molt clar el que passaria en aquesta experiència, admet que no deixa d’estar “molt tocada per aquesta situació denigrant”, i afegeix: “Tu, si un dia no et deixen entrar, et pots treure els pantalons estripats per entrar en un local, però jo no puc canviar el color de la meva pell”. Els joves admeten que tenen molts companys que quan els passa dues o tres de vegades ja no hi tornen. Això fa que aquesta discriminació es normalitzi i fins i tot es “banalitzi”, que es quan fa més mal. Tampoc no tenen constància que les administracions facin cap actuació al respecte ni hagin imposat mai cap multa per aquestes constants discriminacions.

Una trucada als Mossos

Boiro, cap a les dues de la matinada, creu que ha arribat el moment de trucar als Mossos d’Esquadra perquè aixequin acta d’unes actituds que considera intolerables. Diu al seu interlocutor, una agent de la comissaria, que hi ha un grup de joves als quals no deixen entrar en una discoteca pel color de la seva pell i que “això és delicte d’odi”. La policia que atén la trucada primer els diu que ja els trucaran si pot venir algun cotxe patrulla, però davant la insistència de Boiro admet que no fan aquesta mena d’actuacions perquè els locals tenen reservat el dret d’admissió, i diu que si té tan clar que és un cas de racisme ho han d’anar a denunciar a la comissaria. Denunciar els locals no és un pas senzill per a uns joves que se senten vulnerables i discriminats. El sentiment que els domina és la impotència. Els membres de l’Espai Antirracista expliquen que el pitjor de tot plegat és que el racisme que s’exerceix contra aquests grups de joves està socialment acceptat i no es combat des de la societat ni des de les institucions. “Ens hauria de fer pensar la brutalitat que suposa que tants joves se sentin exclosos”, diu.

Una campanya de denúncies

L’Espai Antiracista Girona-Salt assegura que seguirà lluitant contra el racisme a l’oci nocturn. Ja va denunciar el febrer passat una discriminació islamòfoba d’un gimnàs, i per al dissabte 18 de maig, amb la Plataforma pel Dret a Vot de les Persones Estrangeres, ha convocat a la plaça Llibertat de Salt (17.30 h) una manifestació contra el racisme institucional i la llei d’estrangeria i per exigir el vot per a tothom.

La barrera insalvable dels porters

Reproduïm algunes de les converses, de les quals l’ARA va ser testimoni, entre els joves i els porters a l’exterior dels locals nocturns.

SALERO

- Podem entrar?

-Aviam… Els divendres treballem amb un públic de més de 25 anys. Gent molt gran. No és el teu perfil.

- Alguns tenim més de 25 anys. Podem entrar?

-A partir d’aquí heu de tenir la invitació del local o estar apuntats a la llista.

- Qui dona aquestes invitacions?

-La gent de relacions públiques.

- I si no estàs apuntat a la llista i vols pagar?

-De moment, només amb llista o invitació.

- Ni pagant?

-El local és molt petit i s’omple. És la manera que tenim de controlar l’aforament.

PLATEA

-Per entrar necessiteu invitacions. I s’ha de venir més arreglat.

- I com aconseguim invitacions?

-Les reparteixen els restaurants del centre.

- I si volem pagar? No podem venir aquí a gastar els nostres diners?

-No es pot. Aquí tenim sempre clients habituals. Has de ser un habitual o venir amb invitació.

LUX

-Els divendres i dissabtes, sempre invitació i gent més gran de 25 anys. I els dijous, universitaris. Hi ha gent en bars i restaurants que reparteixen invitacions, d’acord?

- I pagant, no puc entrar?

-Heu d’anar a la zona de Correus. Allà hi ha els publicistes repartint invitacions. Si us en donen podreu entrar.

- Doncs les anem a buscar.

-Però tingueu en compte que aquí només hi ha gent gran.

- A mi m’encanta la gent gran.

-Però tots teniu més de 25 anys?

- Tots! [Somriures.]

-Teniu altres locals... Sense invitació, res.

[Surt un grup de dins.]

- Us han demanat invitació, a vosaltres?

-A nosaltres no, però a ella sí.

- I tens més de 25 anys?

-[Riu.] No, però he entrat igualment.

GATZARA

- Ens pots dir per què no podem entrar?

-Pel que t’he dit abans. Vas amb roba molt esportiva.

- Però anem ben vestits. Anem amb marques: Adidas, Nike… On teniu apuntat que si vas així no pots entrar? Ho teniu a la web?

-No ho sé.

- Anem més ben vestits que la majoria dels que són a dins. No ens deixen entrar perquè som negres i moros, perquè som africans.

[Parlant amb una noia de l’entrada.]

-Preferim dir que no entren per un tema del vestir, però de vegades és pel seu comportament. Jo no puc dir a algú que no entra perquè és negre o marroquí, perquè aquí n’entren. No tinc cap problema.

stats