Comarques Gironines 25/11/2017

Luis de Guindos no aclareix si hi haurà incentius perquè tornin les empreses a Catalunya

El ministre assegura que el 155 i la convocatòria del 21-D "han frenat la desacceleració econòmica"

Maria Garcia
2 min
A l'esquerra, el ministre d'Economia Luís de Guindos, abans de clausurar la Jornada Econòmica de S'Agaró

S'AGARÓDurant la seva intervenció per clausurar la XXII Trobada d'Economia a s'Agaró, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha augurat que, després de les eleccions del 21-D, les empreses que van canviar la seu fiscal a fora de Catalunya "tornaran" perquè, segons el ministre, "l'economia catalana és prou atractiva".

"No hi ha un model com el del Quebec, el més important és recuperar la normalitat i, un cop eliminades les polítiques irracionals, estic segur que tornaran les empreses i el govern farà tot el possible perquè sigui així", ha dit De Guindos, que no contempla cap incentiu fiscal per promoure aquest retorn, tal com va anunciar el candidat popular Xavier García Albiol.

El ministre d'Economia també ha assegurat que, des de l'aplicació de l'article 155 i la convocatòria d'eleccions per al 21-D, "la situació de desacceleració econòmica és menys intensa que a l'octubre" i s'ha aturat "la contracció" que va viure el consum català el mes passat. Un fet que De Guindos interpreta "com un senyal positiu que indica que Catalunya ha tornat a la normalitat".

En aquest sentit, el ministre ha afirmat que les mesures del govern espanyol "han millorat l'ambient a Catalunya" i està convençut que els catalans han vist les conseqüències de "les polítiques sobiranistes". "Ara que s'han vist les orelles del llop, crec que el llop no arribarà per la mateixa reacció de la societat catalana", ha sentenciat.

Durant el debat-dinar posterior al seu discurs i en resposta a preguntes dels assistents, De Guindos ha defensat que si el 21-D els independentistes perden vots i escons, "els mercats i l'economia milloraran notablement, i la reacció de la borsa i la prima de risc serà molt positiva a curt termini". I és que, segons el ministre d'Economia, si les forces sobiranistes perden la majoria absoluta "serà un fracàs de l'estratègia" i serà "ben rebut" per mitjans internacionals com 'Le Monde', el 'Financial Times' o el 'Wall Street Journal', que titularan "Els independentistes perden bufera". "La raó fonamental de la incertesa dels mercats ha estat el sobiranisme", ha conclòs De Guindos.

D'altra banda, preguntat pel futur de les pensions, el popular ha revelat que la seva aposta és "la separació de fonts per a la Seguretat Social", de manera que les cotitzacions cobreixin les pensions i la resta que falta "s'aporti a través d'impostos". Pel que fa a la quota basca, el ministre ha subratllat que "quan es negocia dins la legalitat, s'arriben a solucions positives".

Amb les paraules de De Guindos s'ha acabat la XXII Trobada d'Economia a s'Agaró, que ha comptat amb l'assistència d'un centenar d'empresaris, entre els quals hi havia el president de la Cambra de Comerç d'Espanya, de Freixenet i de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, i el president de CaixaBank, Jordi Gual.

stats