Un pacte de convivència entre la ciutat i els músics

Girona impulsa el projecte ‘Carrers de música’

Més d’una trentena d’intèrprets professionals, amateurs i estudiants de música ja s’han inscrit en el projecte Girona, carrers de música, que pretén potenciar i regular la presència de música als carrers de la ciutat. La iniciativa va començar en període de proves entre setembre i octubre. Tot sembla indicar que aquest “pacte de convivència entre músics, comerciants i ciutadania”, en paraules d’Aniol Casadevall, el coordinador del projecte des de l’Espai Marfà, va per molt bon camí. “La percepció és molt bona, la gent s’acosta als músics i els dóna les gràcies”. En cas que hi hagi alguna incidència puntual, com algun veí o comerciant que es queixa, es fan variacions i es trasllada els músics a un altre lloc.

Quinze espais

Hi ha 15 punts per tocar repartits per la ciutat, cadascun amb les seves limitacions pel que fa al nombre de músics, estils o possibilitat d’amplificació. La inscripció és gratuïta, però cal acreditar de manera documental els coneixements musicals. En els casos de músics autodidactes, es pot fer a través d’un vídeo. Els menors de 14 anys només poden accedir al projecte si és en el marc d’una activitat educativa. Les actuacions no poden durar més de 60 minuts i només es pot reservar cada punt d’actuació un cop al dia i un màxim de tres dies a la setmana. La normativa remarca que els músics no poden demanar diners amb “estratègies que violentin els vianants”. Hi ha un sistema de reserves i una web, www.girona.cat/carrersdemusica, on es pot consultar l’agenda d’actuacions en cada espai i on també es promociona els músics participants. “No volíem que es quedés només en una regulació, volem ajudar a promocionar els músics i ajudar-los a establir contactes que els permetin aconseguir actuacions”, explica Casadevall. A poc a poc s’aniran incrementant les càpsules audiovisuals de les actuacions que ja hi ha penjades a la xarxa. La presència de músics de carrer s’incrementarà coincidint amb esdeveniments que omplen la ciutat, com ara la celebració de Nadal o el cap de setmana de promoció comercial Girona10, durant el qual s’ofereixen menús i allotjaments a uns preus reduïts.

Guitarra i hang

El 80% dels inscrits són residents a la ciutat, la gran majoria homes i amb un perfil força autodidacte. L’estil més habitual és la cançó d’autor i el jazz. Els instruments més utilitzats són la guitarra i l’hang, un instrument metàl·lic de percussió.

El coordinador de l’Espai Marfà és conscient que falten locals on els músics es puguin foguejar. Hi ha alguns bars que ofereixen actuacions en directe obertes a molts intèrprets, però no deixen de ser negocis que necessiten una contrapartida comercial. Projectes semblants al de Girona funcionen actualment a Manresa o al districte de Ciutat Vella de Barcelona. També Banyoles o Figueres tenen regulacions amb espais i horaris per als músics.

El projecte Girona, carrers de música es coordina des de l’Espai Marfà, una antiga fàbrica reconvertida en centre de referència de la música emergent a la ciutat. En els seus locals hi ha bucs d’assaig i estudis de gravació per llogar a preus assequibles. També es fan activitats musicals i projectes relacionats amb la formació musical, com cursos de tècnica vocal, tallers de cançons, de gravació, de manipulació d’equips de so o audicions comentades d’àlbums clàssics del rock.

Més continguts de