Comarques Gironines 04/05/2019

El papa Francesc nomena mossèn Joan Planellas nou arquebisbe de Tarragona

El gironí admet que a l'Església 'li ha faltat capacitat de reacció' amb els casos d'abusos sexuals

Maria Garcia
2 min
A l'esquerra, el nou Arquebisbe de Tarragona, Mn Joan Planellas, i a la dreta el Bisbe de Girona, Francesc Pardo

Girona"Aquesta sí que no m'he l'esperava", ha reconegut el mossèn Joan Planellas després de fer públic que el papa Francesc l'ha nomenat aquest dissabte nou arquebisbe metropolità de Tarragona. El gironí substitueix Jaume Pujol, que el mes de febrer va presentar la seva renúncia quan va fer 75 anys, en plena polèmica pels casos d'abusos de menors –que va comportar la destitució de dos rectors– i després de dir que els dos acusats havien tingut “mals moments” i que no eren "fets tan greus".

Tot i que acabava de ser nomenat, Planellas no ha defugit de les preguntes sobre els casos d'abusos sexuals a menors per part de mossens, i ha admès que l'Església "potser ha quedat tan astorada que li ha faltat capacitat de reacció". El nou arquebisbe ha apostat per abordar el tema amb "justícia, misericòrdia i transparència", i ha assenyalat que la misericòrdia ha de ser cap a les víctimes però també "cap a les persones que han comès aquests actes, perquè s'ha de mirar com es poden rehabilitar". "Al capdavall són persones i hem de tenir misericòrdia", ha subratllat.

A més, ha expressat la seva voluntat d'obrir una comissió d'investigació a Tarragona per esclarir els fets i esbrinar si hi ha més casos, tal com va fer el Bisbat de Girona amb els abusos que va destapar l'ARA i que estarien relacionats amb l'exmossèn de Vilobí d'Onyar. "Certament des de la Diòcesi de Girona s'ha actuat molt correctament", ha ressaltat abans de demanar "temps" per encarar la situació perquè el seu ministeri a Tarragona comença el 8 de juny, quan està prevista la seva ordenació episcopal i presa de possessió.

Nascut a Verges el 7 de novembre del 1955, Planellas era fins ara rector de Jafre, Garrigoles, Colomers, Foixà, Rupià i la Sala i administrador parroquial de la Tallada d'Empordà i Marenyà. L'any 2008 va ser nomenat Canonge del Capítol de la catedral de Girona, des del 2013 és membre del Consell Presbiteral i des del 2015 és degà de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Un relleu molt esperat

La substitució de Pujol va despertar, al mes de març, moltes especulacions dins de l'Església, i més quan es va saber que el més ben posicionat per assumir el seu càrrec era el bisbe de Barbastre i Montsó, Ángel Pérez Pueyo, natural de Saragossa. Uns rumors que van provocar la protesta del col·lectiu "Volem bisbes catalans", que va reclamar, en una concentració silenciosa abans de la beatificació de Marià Mullerat, que el substitut de Pujol "fos català". "No és la persona indicada per la seu de Tarragona, ja que la seva formació cultural i eclesial castellana farà molt complicat l'encaix amb la tradició eclesial de la diòcesi i agreujarà la ja difícil situació en què es troba la Conferència Episcopal Tarraconense", va al·legar el col·lectiu per oposar-se al possible nomenament de Pérez Pueyo.

Finalment el papa Francesc ha decidit nomenar el mossèn gironí, que ha ressaltat que la seva prioritat serà "seguir els passos de Crist" i treballar per "l'Església dels pobres", un tema sobre el qual Planellas ha escrit diverses publicacions, com la del Concili Vaticà II, que porta aquest títol.

stats