Comarques Gironines 16/03/2022

Platja d'Aro recull imatges i experiències de dos anys de covid al municipi en el projecte 'Desperts'

2 min
Una veïna és atesa per servei d'ajut a doimcili, la primavera de 2020.

La pandèmia del covid ha deixat imatges i vivències que van ser especialment colpidores durant els primers mesos, quan els carrers eren un desert, els hospitals estaven col·lapsats i a les UCI morien malalts sense l'escalf de la família. També ha deixat imatges de solidaritat i d'entrega incondicional dels professionals sanitaris. Amb l'objectiu de deixar testimoni de com s'han viscut els dos anys de pandèmia a Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, el municipi ha creat el projecte Desperts. De l'angoixa a l'esperança, que inclou una exposició fotogràfica, un audiovisual, propostes interactives, l'emissió d'un programa especial a Ràdio Platja d'Aro, l'edició d'un llibre i un lloc web (www.desperts.com) on es recullen tots aquests continguts. El projecte, que es posa en marxa just quan es compleixen dos anys de l'esclat de la pandèmia, vol ser "un homenatge a la resiliència col·lectiva, un record per a totes les pèrdues i un crit d'esperança vers el dolor humà que ha vist la llum en aquests mesos".

L'apartat fotogràfic, audiovisual i interactiu del projecte es va poder visitar a l’Antic Casino de Castell d’Aro el cap de setmana passat i també es podrà veure aquest dissabte i diumenge, 19 i 20 de març (10-14 h i 17-20 h). Es tracta d'un recorregut per sis espais on es plasmen estats d’ànim causats per la pandèmia: angoixa, resistència, adaptació, transformació, vitalitat i esperança. S'hi exposen 50 fotografies de gran format captades per diferents autors, entre ells Lluís Català, Jordi Geli, Jordi Mas i Aniol Resclosa. La mostra inclou també elements que ajuden el visitant a submergir-se en cada moment viscut: mascaretes, mampares, tanques de seguretat, etc. S’hi poden escoltar elements acústics a partir de programes de notícies i d’informatius o de cançons que han marcat aquests temps, i s’hi projecta un audiovisual amb 250 imatges. També s'hi exposen un centenar de dibuixos infantils realitzats durant el primer confinament.

Trenta entrevistes, trenta testimonis

També hi haurà un espai dedicat al testimoni de 30 veïns del municipi, que expliquen com han viscut la pandèmia en unes entrevistes que es podran escoltar mitjançant un codi QR i que van ser fetes pel Col·lectiu Cultural Ràdio Platja d’Aro. Són perfils diversos i plurals en edat, professió i interessos: el cap de la Policia Local, un estudiant de primària, la directora d’una residència de gent gran, una mare que va tenir la seva filla en ple confinament, un empresari de l’oci nocturn obligat a tancar el seu local i una jove que va haver d’afrontar la selectivitat en ple confinament.

Les imatges de l’exposició, juntament amb d'altres, també es recullen en un llibre on es fa un repàs dels moments i experiències relacionats amb el covid viscuts al municipi: carreteres i carrers solitaris, la tasca de la Policia Local durant les restriccions, el lliurament de lots del Banc d’Aliments a domicili, la tasca de les cosidores voluntàries, la feina dels comerços essencials, les platges amb sectors d’aforament limitat... El conjunt fotogràfic de la mostra i alguns dels seus elements complementaris estan dissenyats perquè es puguin exposar posteriorment en altres equipaments –escoles, centres cívics, instituts– tant del municipi com d’altres poblacions, ja que si bé les imatges són preses a la població, el relat que proposen és compartit per tothom i arreu.

stats