Comarques Gironines 24/03/2021

Premis a lluita des de la trinxera contra el covid

Els LiberPress dediquen els guardons d’aquest any a reconèixer la solidaritat contra la pandèmia i a les víctimes

2 min
Representants dels diferents col·lectius homenatjats per l'associació LiberPress.

Els col·lectius que des del primer moment han estat a primera línia en la lluita contra la pandèmia de covid-19, i també les persones que han patit la malaltia, han estat els protagonistes de la XXII edició especial dels premis Liberpress, que s'han celebrat aquest dimarts a l’Auditori de Girona. L'associació LiberPress ha reformulat aquest any els premis, que reconeixen persones i col·lectius que destaquen a tot el món per treballar en favor de la solidaritat, la democràcia i la llibertat de pensament, per homenatjar totes aquelles persones que "han donat, i encara ara donen, el millor d’elles mateixes per fer front a la pandèmia", ja sigui salvant vides o vetllant per la seguretat o la qualitat de vida dels ciutadans, especialment en els moments inicials, marcats per la incertesa i la por. "La pandèmia ens ha ensenyat una cara fosca, la de la malaltia i la mort, però també la cara de la solidaritat, la de milers de persones que han mostrat una valentia i una entrega exemplars", indica l'associació. A la gala s'hi van convidar representants dels sectors homenatjats: professionals de serveis essencials com farmacèutics, botiguers, transportistes, pagesos i periodistes; advocats, sobretot els del torn d'ofici, personal de neteja, docents, voluntaris que van elaborat mascaretes, agents dels cossos de seguretat, bombers, treballadors d'entitats del tercer sector, personal de residències de gent gran i col·lectius sanitaris. Aquests últims van ser qualificats "dels veritables herois i heroïnes, per tantes vides salvades", i van rebre una llarga ovació del públic assistent a la gala. 

Els representants de cada col·lectiu que van pujar a l'escenari van anar col·locant les diferents peces de l'escultura feta per l'artista Mercè Riba fins a formar l'obra final, simbolitzant així l'esforç conjunt de tots aquests sectors com peces imprescindibles per a una lluita conjunta contra la pandèmia. La forma que va prendre l'escultura una vegada completada, unes mans que s'agafen, significa la mà de qui ajuda i de qui és ajudat, i també vol recordar les mans que moltes víctimes no van tenir a prop quan tant les necessitaven, segons va destacar Carles McCragh, president de l’Associació LiberPress. L'escultura s'instal·larà al pati de la seu de la Diputació de Girona, on quedarà permanentment.

L'homenatge a les víctimes del covid va ser un dels moments més emotius de l'acte. Es va recordar "totes les persones que malauradament se n’han anat i les seves famílies, les quals no les han pogut acomiadar com haurien necessitat", i també les persones que han passat la malaltia i encara en pateixen les conseqüències, tant en salut com econòmiques. Jaume Serra, director de la SER Catalunya i un dels primers afectats per covid a les comarques gironines, va relatar com, després de tretze mesos, encara en té seqüeles que li impedeixen portar una vida normal. Serra va lamentar que moltes de les persones que com ell pateixen covid persistent han hagut de passar per un calvari d'incomprensions. Va ressaltar la importància de la nova guia sobre el covid persistent, recentment reconeguda com a malaltia, però va indicar que encara n'hi ha molt desconeixement i va demanar que ara, un cop trobada la vacuna, es destinin esforços a investigar-la.

stats