UN CESSAMENT POLÈMIC
Comarques Gironines 24/10/2014

El sector cultural defensa El Museu de l’Empordà

L’Ajuntament de Figueres relleva la directora

Josep Pastells
3 min

FigueresL’aplaudiment de cinc minuts que prop d’un centenar de persones van dedicar a Anna Capella, encara directora del Museu de l’Empordà, durant la inauguració divendres passat de l’exposició Són Europa descriu de manera fidedigna la reacció del sector cultural contra la decisió del govern municipal de Figueres (CiU) de “reestructurar” aquest espai.

Després de 17 anys en el càrrec, Capella serà cessada el 31 de desembre a conseqüència d’una “reforma” que, segons l’alcaldessa, Marta Felip, respon a un triple objectiu: dissoldre, d’acord amb la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, el consorci que gestiona el museu; coordinar l’equipament des de l’àrea de Cultura “per integrar-lo als serveis culturals de la ciutat”, i complir “un compromís electoral”.

“Seguim endavant, moltes gràcies”, va dir Anna Capella, visiblement emocionada, després de la mostra de suport del dia 17. “No faré servir aquest micro per expressar segons què”, va afegir. I després va confirmar a l’ARA que no farà declaracions sobre la renovació del museu. Qui sí que n’ha fet és l’alcaldessa, que considera “millorable” la gestió. “Es pot dinamitzar més”, assegura Felip. I afegeix: “Dels 300.000 euros de pressupost anual, un 85% van a despeses d’estructura i només un 15% a activitats”.

Menyspreu per la cultura

“Continuarem reivindicant i empenyent contra aquest menyspreu de l’equip de govern per la nostra història artística, cultural i creativa”, anunciava el periodista i escriptor Sebastià Roig després de l’acte de suport a Capella. “Vendre’ns que els grans eixos passaran per la projecció d’artistes locals, la difusió de la història artística empordanesa o els nous creadors de la comarca, com a mínim, és un insult. Tot això, i moltes altres coses, s’ha estat fent des dels dies d’Evarist Vallès fins ara”, va escriure al Diari de Girona. “Ni Banyoles ni Olot, per buscar referents pròxims, ni altres ciutats del país es carregaran els ens municipals de gestió autònoma. El govern de Figueres sí. La cultura al servei del rei”, assenyalava a El Punt Avui la periodista i documentalista Cristina Masanés.

Imaginació i poc pressupost

La reforma no preveu cap concurs per substituir l’equip directiu ni aporta plànols, ni projectes, ni pressupostos. El president de l’Institut d’Estudis Empordanesos, Pere Gifre, que opina a títol personal, diu: “El funcionament del museu ha sigut un èxit, amb la poca disponibilitat econòmica de què ha disposat. La imaginació i l’esforç han servit per mantenir un nivell de qualitat i de presència ciutadana important. La feina d’Anna Capella s’ha d’elogiar”. El dinamitzador cultural i dissenyador Pep Canaleta destaca “la configuració de la biblioteca sobre art, l’aposta per la innovació conceptual en determinats catàlegs i exposicions i la internacionalització del museu i dels artistes d’art contemporani locals i comarcals”. Segons Canaleta, “aguantar anys entre indefinicions i anar creant personalitat amb un pressupost ajustat té molt mèrit”.

Per l’historiador Albert Testart, candidat d’ERC a Figueres: “Durant set anys el govern municipal no ha mostrat cap preocupació per la cultura i les arts plàstiques i, de cop i volta, vuit mesos abans de les eleccions, sense informar, sense debat polític, sense consens, vol variar un model que funcionava molt bé. És una manera d’escombrar cap a casa seva en temes de personal i de fer-se publicitat abans d’hora”, assegura Testart. En canvi, el pintor Daniel Lleixà afirma: “Les renovacions sempre són bones, i en aquest cas és necessària. El museu havia quedat com un annex d’alguna galeria comercial de Barcelona”.

stats