ESPORTS
Comarques Gironines 13/10/2022

Una setmana d'esport per a tothom a la gran festa de les seleccions catalanes

La segona Setmana Catalana de l'Esport reivindica els esportistes amb discapacitat intel·lectual

2 min
Proves de bàsquet per a la segona Setmana Catalana de l'Esport.

GIRONALa Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual – ACELL també juga un paper important en la II Setmana Catalana de l’Esport, la gran festa internacional de les seleccions catalanes. “L’esport ens iguala i ens reforça l’autoestima i la confiança. Les persones amb discapacitat tenen els mateixos interessos que qualsevol ciutadà, els sentiments són idèntics”, explica Marina Gómez, la presidenta d’una institució present en els quatre territoris catalans. ACELL és una entitat sense afany de lucre que té com a principal objectiu fomentar, organitzar i regular la pràctica esportiva per a persones amb discapacitat intel·lectual, adaptant-la, sempre que sigui necessari, a les seves capacitats, condicions i preferències. 

El marcador no sempre ho és tot. “Hi ha moltes habilitats a explotar i que sorgeixen de manera natural, no ens hem d’inventar cap espai. Parlem del creixement individual i del desenvolupament de cadascú. Els nois i noies poden demostrar-se que són capaços de fer segons què, i això és molt important perquè els fa sentir inclosos. Alguns han après a agafar el metro per poder-se desplaçar per anar a jugar o a fer servir un telèfon mòbil, un fet que ens sembla normal, però que a segons qui li costa més. Per a ells és vital sentir que poden utilitzar els mateixos mitjans que la resta. Aspectes tan senzills com canviar-se en un únic vestidor o compartir un replà tenen un significat molt positiu. N’hi ha força que tenen germans, família o amics i presumeixen de fer com ells”, afegeix Gómez, que convida els clubs de persones amb discapacitat a vincular-se amb els clubs ordinaris de la seva ciutat, com passa a Blanes, en què la fórmula entre el Club de Bàsquet Blanes i el Club Esportiu El Vilar és tot un èxit. 

Més de 2.000 esportistes de 22 països 

Precisament, el bàsquet per a persones amb discapacitat intel·lectual protagonitzarà la matinal del dia 22 d’octubre, en què es disputarà un 3x3 inclusiu compartit entre els jugadors de la Federació ACELL i la Federació Catalana de Bàsquet. La Setmana Catalana de l’Esport, que tindrà lloc entre el 13 i el 23 d’octubre, se celebrarà en 20 seus de la demarcació de Girona. Comptarà amb més de 2.000 esportistes de 22 països, hi haurà una trentena de federacions esportives implicades i competicions oficials i exhibicions de 30 esports diferents. 

“Ens permetrà mostrar la riquesa i potencial de les federacions, així com l’impacte de les seleccions catalanes per promoure els valors de l’esport”, assegura Gerard Esteva, el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC). Uns valors que s’identifiquen a la primera. “Treballem el contingut social, les relacions. És una acció comunitària de la qual tots formem part”, finalitza Gómez.

stats