SALUT
Comarques Gironines 12/10/2022

Un videojoc per tractar la salut mental amb adolescents

In My Brain parla de l'esquizofrènia, l'anorèxia, la bipolaritat i la depressió

ARA
2 min
Captura d'un moment del videojoc In My Brain.

GironaNo tots els videojocs són violents. Fa temps que l’empresa olotina Jellyworld Interactive intenta canviar el paradigma fent servir l’afició de molts nens i adolescents per conscienciar i educar. Coincidint dilluns passat amb el Dia Mundial de la Salut Mental, ha desenvolupat de la mà de l’entitat El Paraigua, una organització creada per familiars amb problemes de salut mental, el joc d’ordinador gratuït In My Brain. Es tracta d’un videojoc educatiu adreçat a adolescents que tracta les malalties mentals més comunes: l’esquizofrènia, el trastorn de bipolaritat, l’anorèxia i la depressió. D’una hora de duració, l’objectiu és que estudiants d’instituts de la Garrotxa hi juguin a classe i després es debati sobre el tema.

Gisela Vaquero, fundadora de Jellyword, explica que el joc s’ha dissenyat a partir d’entrevistes a pacients reals. El protagonista, en Nano, és una nanopartícula que entra a les ments de les persones amb malalties de salut mental i els ajuda a superar els seus problemes. Es troba amb quatre personatges que estan basats en casos reals de joves que han patit les quatre malalties mentals més comunes. In My Brain és un joc d’acció d’aspecte vintage en 2d de pixelart en què el jugador ha de resoldre puzles, matar els enemics i agafar les Nanobolas, unes boles que informen sobre el trastorn o la malaltia mental.

El videojoc, que té l’aprovació d’un especialista en psiquiatria i un professional en pedagogia, podrà descarregar-se aviat des de la web de l’entitat El Paraigua i a finals d’any també es penjarà a la plataforma Steam. De moment està en català però s’està traduint al castellà, l’itàlia, l’anglès i el francès perquè s'hi pugui jugar en altres països.

Tràiler d'In my brain

Jocs per fomentar la igualtat

Aquest no és el primer joc de Jellyword. Des del seu naixement el 2016, l’empresa olotina ha desenvolupat videojocs com Trianpunk Ru i Women’s Quiz, un joc de preguntes sobre grans dones de la història, “moltes d’elles invisibilitzades”, diu Vaquero. També ha desenvolupat el serious game 2 Chicas in Tech, un videojoc per atraure les nenes al món científic i tecnològic.

stats