REFORMA DEL MERCAT DE TREBALL
Crònica 12/01/2012

Báñez promou un últim intent d'acord laboral

La ministra de Treball, Fátima Báñez, promou per avui un últim intent d'acord sobre la reforma laboral, segons fonts sindicals. Treball es limita a dir que està "obert a qualsevol reunió".

Joan Faus
2 min
SENSE ACORD El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, amb la ministra de Treball, Fátima Báñez. Sindicats i patronal han estat incapaços d'arribar a grans acords en la reforma laboral. El govern espanyol rebutja donar més temps als agents socials.

MADRIDTot i les diferències persistents entre empresaris i sindicats, la ministra de Treball, Fátima Báñez, va assegurar ahir que els agents socials "segueixen tenint temps aquesta setmana per tancar el que encara els queda pendent". Al vespre, fonts sindicals apuntaven moviments des de Treball perquè avui es produeixi una nova cita. Aquest extrem no va ser confirmat pel ministeri, però es va declarar "obert a qualsevol reunió".

Báñez no vol una nova ampliació, que seria la segona, del termini de les negociacions, que en aquest cas acaben divendres. Això no vol dir que, si no hi ha avenços en el diàleg, el govern espanyol aprovi ja una reforma laboral al consell de ministres de demà. De fet, ho van excloure fonts de la Vicepresidència, per falta de temps d'analitzar les propostes finals que facin els agents socials. Però queda clar que la qüestió sí que s'abordarà. La intenció de l'executiu és tramitar la reforma laboral al primer trimestre, millor "al febrer que al març", segons Efe.

Els representants dels treballadors i els empresaris tenen, per tant, fins demà per intentar assolir acords en els aspectes claus de la reforma. Les divergències, però, semblen insalvables en matèria salarial, de contractació, flexibilitat i en el cost de l'acomiadament. Patronal i sindicats no tenen previst reunir-se fins a conèixer la reacció de l'executiu al document, de 65 pàgines, que li van enviar dimarts i en què detallen els punts, de nivell menor, que han pactat i els que continuen sense acordar. Báñez va confirmar ahir al Congrés de Diputats que està analitzant l'informe però no va dir quan el valorarà públicament.

Les paraules de la ministra van caure com una galleda d'aigua freda als sindicats, els més interessats a guanyar temps per assolir un acord, conscients que els seus interessos sortiran molt perjudicats si el govern aprova la reforma per decret. "Les declaracions de Báñez són una broma perquè és inviable assolir un pacte en 48 hores", expliquen a l'ARA fonts de CCOO.

El vicepresident de la patronal, Arturo Fernández, va subratllar que els agents socials acumulen "dos anys" sense arribar a un acord en els aspectes més importants de la reforma i que les postures segueixen "bastant allunyades". En aquest sentit, tot i que va dir que volen més termini per negociar, va donar per fet que l'executiu no tindrà més remei que "mullar-se" i legislar. El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va dir que vol el "màxim consens" però que si no s'aconsegueix actuarà "amb determinació".

Acords mínims

Les dues parts han pactat el trasllat d'alguns festius, la defensa de les prejubilacions, la lluita contra l'absentisme o la solució extrajudicial de conflictes. Les principals divergències són els sous -ja que els sindicats es neguen a la congelació que demana la patronal-, els límits de la temporalitat i el cost d'acomiadar. Els empresaris volen contractes de 20 i 12 dies per any treballat en comptes dels 45 i 33 actuals.

stats