UNIÓ EUROPEA
Crònica 17/03/2011

Brussel·les vol harmonitzar l'impost de societats

Esther Moix
1 min
Algirdas Semeta, a la roda  de premsa d'ahir.

Brussel·les.La nova disciplina fiscal impulsada per Alemanya ha estat el context que Brussel·les necessitava per atrevir-se amb la proposta d'harmonitzar l'impost de societats als 27 països de la Unió Europea (UE). Aquesta idea feia una dècada que era al calaix. Les empreses europees podrien estalviar fins a 700 milions d'euros cada any en despeses administratives i uns 1.300 milions pel fet de poder consolidar beneficis en els Estats on operen.

La iniciativa, presentada ahir pel comissari de Fiscalitat, Algirdas Semeta, preveu l'harmonització de la base de l'impost de societats, una de les exigències d'Alemanya com a contrapartida a l'ampliació del fons de rescat per als països amb problemes de deute. La regulació, que serà voluntària per a les empreses que valorin que en sortiran beneficiades, no afecta el tipus de l'impost, sinó la base imposable, el mètode de càlcul. Així, aquelles empreses que no vulguin acollir-se al nou sistema podran seguir regint-se per la legislació de cada país.

Agències de qualificació

Per una altra banda, els diputats del comitè d'assumptes econòmics del Parlament Europeu van donar suport ahir a un informe que vol endurir la legislació sobre agències de qualificació de riscos. La iniciativa assegura que hi ha sospites sobre les repetides degradacions de les notes sobre Espanya i Grècia.

El text proposa que altres actors del mercat elaborin anàlisis diferents. Així, el govern espanyol ha protestat recentment per la rebaixa del deute per part de Moody's, hores abans de saber-se les necessitats de capital de bancs i caixes de la setmana passada.

stats