SEGON ANIVERSARI DEL CAS PALAU
Crònica 23/07/2011

Dos anys i Millet segueix lliure

Dos anys després de l'escorcoll del Palau de la Música, la investigació judicial continua oberta. La causa ja té més de 10.000 folis i quasi cada setmana porta algun testimoni o imputat al jutjat.

Laia Espín / Marta Català
2 min
L'inici del cas millet Avui fa dos anys que els Mossos van escorcollar per primer cop el Palau de la Música.

Barcelona.Aquest estiu els Millet es queden a l'Ametlla. No hi haurà vacances a Menorca ni paella a Fornells com l'any passat. No en tenen ganes, segons expliquen fonts de la família, tot i que asseguren que no recorden que avui fa dos anys que es va obrir la capsa de Pandora. Aquell dia, el 23 de juliol del 2009, les imatges més repetides pels mitjans catalans va ser la dels Mossos sortint del Palau de la Música amb 13 caixes i una bossa de plàstic i, al darrere, Fèlix Millet abandonant l'edifici modernista protegit per un paraigua. Així es va escriure la primera pàgina de l'espoli del temple de la cultura catalana per part del seu màxim dirigent. Una instrucció que ara té més de 10.000 folis i que la setmana que ve portarà davant del jutge l'actual responsable d'Immigració de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Àngel Colom, com a responsable civil a títol lucratiu. Haurà d'explicar davant del tercer jutge que ha assumit el cas, Josep Maria Pijuan, per què va rebre de Fèlix Millet 75.000 euros.

La decisió de fer declarar Colom -juntament amb la imputació i declaració la setmana passada de Rosa Garicano, ex-directora general de l'entitat- és la primera que pren Pijuan des que va ocupar la titularitat del jutjat número 30. La investigació de la peça principal del cas Palau està, segons fonts judicials, molt avançada. Tot i això, dos anys després encara no s'ha aclarit exactament la quantitat robada ni tampoc s'ha comprovat si, com van deixar anar alguns dels implicats, el Palau havia estat la caixa registradora del famós 3%.

Al mes de març, la fiscalia va augmentar la petició de responsabilitat civil a 23 milions. Els principals imputats ja n'han aportat 6 al jutjat i l'auditoria de Deloitte eleva l'espoli als 35. Millet, per a sorpresa de tothom, no va ingressar mai a la presó per aquesta causa, fet que va suposar moltes crítiques al jutge que instruïa el cas, Juli Solaz, que va marxar quan va aconseguir una plaça de magistrat a l'Audiència. En canvi, la jutgessa Miriam de Rosa, instructora del cas de l'hotel del Palau sí que va decretar presó per a Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull.

Curiosament, quan els Mossos els van escorcollar el calabós de la Ciutat de la Justícia, els van trobar a cadascun un feix de bitllets de... 500 euros. Justament a partir de la troballa de bitllets com aquests en una caixa forta va començar tot, però -potser per costum- encara en portaven. Cap dels dos s'esperava que acabaria dormint a Brians 2. Només per 15 dies. No se sap si hi tornaran.

stats