Publicitat
Publicitat

EUSKADI BUSCA LA PAU

Sentencia que l'esquerra abertzale ha vençut la batalla de la il·legalització

ETA referma l'aposta pel diàleg

Sis mesos després de l'alto el foc "permanent, general i verificable", ETA va ratificar ahir l'aposta en el "camí emprès". Ho va anunciar el dia que la policia francesa localitzava tres amagatalls a Irouleguy.

ETA no vol fer passos enrere. Sis mesos després d'anunciar l'alto el foc "permanent, general i verificable", ha emès un comunicat en què es mostra "plenament convençuda" que els esdeveniments polítics dels últims mesos al País Basc són una oportunitat per a la construcció de la pau, i ratifica la seva disposició a "aprofundir en el camí emprès". Es tracta del primer comunicat de l'organització des del 22-M, en què l'esquerra abertzale va retornar a les institucions sota el paraigua de Bildu, integrada per EA, Alternatiba i independents pròxims a l'antiga Batasuna. En la missiva remesa ahir als diaris Gara i Berria, ETA fa una crida perquè tots els agents bascos "contribueixin a la solució i se submergeixin en tots els àmbits de diàleg i negociació".

Victòria ideològica

En el comunicat, del dia 7 de juliol, ETA sentencia que en les eleccions del 22-M -en què els abertzales van tornar amb força a les insitutcions després d'anys de veto judicial- s'ha demostrat que "Euskal Herria ha guanyat la batalla política i ideològica de la il·legalització". De fet, situa tant el 22-M com els moviments dels últims mesos en el si de l'esquerra abertzale com una "fita" en el "nou temps que es comença a albirar". Segons van avançar ahir Gara.net i Berria.info, el comunicat -que publiquen íntegre avui- analitza tant l'"estratègia repressiva i de bloqueig" d'Espanya i França com el debat intern de l'esquerra abertzale que ha conduït a l'aposta pels camins exclusivament polítics i democrtàtics i el rebuig de tota violència, que ha fet canviar la situació "completament".

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va rebutjar ahir fer cap comentari per un comunicat que va opinar que no aporta res de nou. La comunicació es va fer pública hores després que la policia francesa i la Guàrdia Civil localitzessin tres amagatalls d'ETA a Irouleguy, Euskadi Nord, on van trobar fusells d'assalt, munició abundant, 20.000 dòlars i material per fabricar explosius, segons fonts de la lluita antiterrorista citades per Efe. Amb aquests, ja s'han trobat cinc amagatalls d'ETA aquest any.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT