NOVES FILTRACIONS ALS EUA
Crònica 16/04/2011

Guantánamo, la crueltat retratada

C. Savage / W. Glaberson
2 min
PRESONERS D'"alT RISC" Els documents filtrats diuen que els 172 presoners que encara hi ha a Guantánamo serien capaços d'atemptar contra els EUA.

The New York TimesUn tresor de més de 700 documents militars classificats ofereix noves i detallades circumstàncies dels detinguts a la base de Guantánamo i proporciona una nova perspectiva de les acusacions contra els 172 homes que hi continuen tancats. Els oficials d'intel·ligència dels EUA, en les avaluacions per escrit que van fer dels detinguts entre el febrer del 2002 i el gener del 2009, van avaluar les seves històries personals i van deixar constància de les tensions entre captors i captius.

El que va començar com un improvisat experiment després dels atacs terroristes de l'11 de setembre del 2001, ara sembla una institució nord-americana perdurable, tal com demostren els arxius filtrats, que posen al descobert el mosaic de proves contradictòries que en molts casos no s'aguantarien davant d'un tribunal penal o militar.

Els documents registren meticulosament les anomenades "escombraries de butxaca" dels detinguts, el que portaven a sobre quan van ser capturats: un bitllet d'autobús a Kabul, un passaport fals, un rebut de restaurant o, fins i tot, un poema. Prenien nota de les seves malalties -hepatitis, gota o depressió- i anotaven cadascun dels interminables interrogatoris als quals eren sotmesos; fins i tot, després de sis anys de preguntes, encara hi veien "àrees de possible explotació". També descriuen les infraccions que cometien els presos, com ara pegar als guardes o cridar a les cel·les.

Presoners d'"alt risc"

Els documents secrets, a disposició de The New York Times i altres mitjans, revelen que la majoria dels 172 presoners que encara hi ha han estat qualificats com d'"alt risc" de representar una amenaça per als EUA i els seus aliats, en cas d'alliberament sense un tractament de rehabilitació adequat i una supervisió. Però també mostren que un nombre encara més gran dels presoners que han sortit de Cuba -al voltant d'un terç dels 600 ja transferits a altres països- van ser qualificats com d'"alt risc" abans de ser alliberats o de passar la custòdia a altres governs.

En els documents no hi ha ni una paraula sobre l'ús de tàctiques agressives d'interrogació a Guantánamo -incloent-hi la privació del son o l'exposició perllongada a baixes temperatures-, que provoquen la condemna mundial. Diversos presos, però, són retratats com a inventors d'històries sobre suposats abusos.

Les acusacions del govern dels Estats Units contra alguns dels detinguts s'han anat fent públiques i han estat sovint impugnades pels presos i els seus advocats. Però els dossiers, preparats sota l'administració Bush, donen una visió profunda de la convicció, amb la qual també s'ha persuadit l'actual president Obama, que la presó no es pot tancar fàcilment.

Els reclusos que preocupen especialment els investigadors antiterroristes són els acusats de ser assassins d'Al-Qaida, plenament operatius per una missió suïcida que al final es va cancel·lar, o els que van reconèixer en els interrogatoris que es venjarien dels EUA.

L'administració Obama va condemnar la publicació d'aquests documents classificats obtinguts per Wikileaks l'any passat però que van arribar al The New York Times per una altra via. L'actual govern dels EUA explica que una comissió està revisant, des del 2009, la situació dels presoners i que les opinions fixades als documents filtrats podrien no correspondre amb el que pensa actualment l'administració.

stats