LLEI DE MOROSITAT
Crònica 15/03/2011

L'administració cada vegada paga més tard

Miquel Codolar
2 min

Madrid.Les administracions públiques cada vegada paguen més tard, i incompleixen la llei de morositat que va entrar en vigor el juliol del 2010. Les empreses que treballen per a l'Estat, les autonomies o els ajuntaments van cobrar als 157 dies durant el 2010, davant dels 154 dies del 2009. En tot cas, legalment hi ha 50 dies per pagar.

Entre totes les administracions, l'executiu espanyol és el que paga abans, seguit de les autonomies i dels ajuntaments, tot i que l'estudi de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, que es va presentar ahir, no ho va quantificar. En total les administracions deuen 33.000 milions d'euros.

En canvi, segons l'informe elaborat a partir de 800 enquestes del febrer d'enguany, el sector privat millora les dades del 2009. Dels 101 dies ha passat als 93 dies el 2010. No obstant això, encara se situa lluny de l'objectiu que estableix la llei en 85 dies. Les empreses relacionades amb el sector de la construcció són les que paguen més tard, al cap de 97 dies. Les de la indústria 96 dies, i els serveis 86.

El president de la plataforma, Rafael Barón, va indicar que les dades presentades marquen una tendència que considera que es mantindrà perquè defensa que les empreses tenen la intenció de complir la llei. L'informe indica que la reducció dels terminis de pagament al sector privat ha suposat un estalvi de 1.800 milions d'euros que han servit per millorar la capacitat d'autofinançar-se de les companyies.

Tenint en compte tant les administracions com les empreses privades, la ràtio de morositat a l'Estat va arribar el 2010 al 5,1%, una dècima més que l'any anterior. Aquesta dada significa el doble de la mitjana europea de morositat, que és del 2,6%. Barón va elogiar la llei de morositat, però va assenyalar que falta un règim sancionador "per completar-la". Per això va aprofitar la roda de premsa d'ahir per anunciar que portaran una proposta en aquest sentit al Congrés. La plataforma també vol presentar diverses denúncies contra empreses per l'impagament de deutes.

stats