CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 15/06/2011

L'ajuda pel 'cogombre' només cobreix el 50%

Els agricultors espanyols no van aconseguir més diners dels que la UE havia promès per les pèrdues provocades per l' E. coli. Ni l'ajuda de França va aconseguir apujar la xifra més enllà de 210 milions.

Esther Moix
1 min
Tres joves participaven, ahir, en un concurs de menjar cogombres davant de la porta de Brandenburg, a Berlín.

BRUSSEL·LES.La protesta de les autoritats espanyoles davant de l'actuació alemanya en l'anomenada crisi del cogombre i la baixa estimació compensatòria que va fer la setmana passada la Comissió Europea no han donat tot els fruits que s'esperaven els agricultors espanyols. Els Vint-i-set van decidir ahir fixar la indemnització per als productors hortofructícoles per la infecció del bacteri E. coli en 210 milions d'euros. La xifra, tot i superar els 150 milions proposats pel comissari de Salut, John Dalli, fa set dies, només servirà per cobrir el 50% de les pèrdues.

Aquesta xifra segueix sent "insuficient" per a Espanya i per això els representats agrícoles espanyols van votar en contra de la decisió presa ahir pel comitè gestió d'experts de la UE. Espanya no hauria estat, a més, l'únic país a votar en contra del fons de compensació per les pèrdues que ha generat la retirada del mercat a tota Europa no només de cogombres sinó també de tomàquets, enciams, carbassons i pebrots. França també va demanar no cedir fins a arribar a nivells del 90% de compensació. El fet que la decisió es prengués per majoria qualificada i no per unanimitat va fer girar la truita en contra dels països productors del sud de la UE. Segons els càlculs de Brussel·les, els agricultors podrien rebre els ajuts decidits ahir a finals de juliol.

stats