Crònica 19/01/2011

L'oposició qüestiona la xifra de dèficit i alerta sobre la retallada

Mentre el Govern de CiU anuncia anys difícils pel que fa a l'economia del país, els partits de l'oposició van a la recerca de fórmules que permetin generar ingressos sense renunciar a les seves ideologies.

Oriol March
3 min
Artur Mas haurà d'esquivar els entrebancs que li posarà l'oposició per dur a terme les reformes econòmiques.

Barcelona.El primer consell de l'executiu d'Artur Mas com a president va acabar amb una sentència apocalíptica: cal retallar 4.600 milions d'euros amb urgència. El mateix dia, Andreu Mas-Colell va xifrar el dèficit de la Generalitat en 7.200 milions d'euros, un 3,6% del PIB català i gairebé mil milions més que els pressupostats pel tripartit. Així doncs, amb la tisora a la mà, Mas es va disposar a retallar 41 alts càrrecs i ahir va aprovar l'eliminació d'un 40% dels càrrecs eventuals o de confiança, que passaran de 218 a 130 respecte de l'anterior executiu. Tots els partits, a excepció del PP, han qualificat d'"operació de maquillatge" les mesures, a les quals també veuen un deix partidista. Ara preguntem a tots els partits què tenen pensat per reduir el dèficit català i per reactivar l'economia del país.

1.

PSC: reactivar l'ocupació

L'assumpte del dèficit és delicat per als socialistes catalans. No acceptarien de cap manera que CiU els carregués la culpa dels núvols negres que veu la federació sobre les finances de la Generalitat. Per això Rocío Martínez-Sempere, diputada del PSC, prefereix esperar al febrer, que és quan fan la liquidació, per valorar la xifra oficial del dèficit. "Cal tenir en compte que aquest dèficit no és només atribuïble a la despesa, sinó també a la davallada dels ingressos a causa de la crisi", assegura, i afegeix que el PSC proposarà mesures per crear ocupació sense acceptar retallades socials.

"L'estratègia del Govern, fins ara, desprèn un cert aroma neoliberal", opina Martínez-Sampere. El PSC també té pensat seguir insistint en l'esquema d'austeritat que va iniciar l'anterior executiu -i al qual la federació no va donar suport- i proposar mesures de fiscalitat progressiva. Presentaran també una interpel·lació al conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, en referència a la supressió de l'impost de successions que enarbora CiU, a la qual s'oposen frontalment.

2.

PP: CiU encara es queda curta

El mateix dia que Mas va anunciar la retallada d'alts càrrecs, Enric Millo, portaveu parlamentari del PP, ja va assegurar que aquesta mesura es quedava curta. Va reclamar més celeritat i més retallades, sobretot en empreses públiques, un àmbit que CiU no preveu tocar fins d'aquí sis mesos. En resum: els populars esperen més retallades i que es facin ara mateix. En campanya, Alicia Sánchez-Camacho proposava una tisorada global de 1.800 milions d'euros que incloïa la desaparició d'institucions com ara el Memorial Democràtic i reduir dràsticament la despesa en telèfon i informes.

El cert és que el PP es pot erigir en la principal crossa de CiU a l'hora de retallar, sobretot si Mas porta al Parlament la promesa de suprimir l'impost de successions. Una opció que pot posar la federació contra l'espasa i la paret a l'hora de fer les reformes promeses, ja que no vol fotos amb els populars.

3.

ICV-EUiA: aposta pel verd

També membre del tripartit, com el PSC, desconfia del dèficit xifrat per Mas i l'atribueix a la reducció dels ingressos, no a una hipotètica mala gestió. Així ho veu Laia Ortiz, diputada i portaveu d'ICV, que avança que el seu partit centrarà els esforços a apostar per la inversió en nous sectors econòmics com les energies renovables per generar ingressos. El frau fiscal també serà un dels cavalls de batalla dels ecosocialistes. "Hem d'acabar amb l'economia submergida si volem estar al nivell dels països europeus", assegura Ortiz. Òbviament, d'eliminar l'impost de successions, res de res.

4.

ERC: concert econòmic

Com els altres dos integrants del tripartit, els republicans no donen gaire crèdit al dèficit anunciat per Mas. Segons el diputat Sergi de los Ríos, caldrà constituir al més aviat possible una comissió d'estudi per avaluar la proposta de pacte fiscal d'Artur Mas i, d'aquesta manera, posar fi al dèficit fiscal de l'Estat respecte de Catalunya, que ERC sempre situa en 22.000 milions d'euros. De los Ríos també aposta per reduir la despesa farmacèutica de la sanitat sense caure en el "neoliberalisme que destil·len les decisions de Mas".

5.

Solidaritat: la independència

O Catalunya es constitueix com a estat propi o d'aquesta no ens en sortim. Aquest és l'argument fonamental de Solidaritat Catalana, que també xifra el dèficit fiscal amb l'Estat en 22.000 milions d'euros que, si passessin a mans catalanes, permetrien convertir, segons ells, Catalunya en el quart estat d'Europa.

6.

Ciutadans: control de la despesa

El portaveu del partit, Jordi Cañas, proposa suprimir els consells comarcals i no implantar les vegueries. Vol col·laborar més amb l'Estat i la resta de les autonomies per reformar la sanitat. També demana posar punt final a les delegacions exteriors de la Generalitat.

stats