ANTITERRORISME I ELECCIONS PRESIDENCIALS A FRANÇA
Crònica 23/03/2012

Mort el jihadista, Sarkozy avança

La campanya electoral francesa es reprèn després de la mort de l'autor confés dels crims de Tolosa. El debat sobre la seguretat s'imposa a l'econòmic i el president Sarkozy guanya terreny en els sondejos.

àlex Vicente
3 min
Mort el jihadista, Sarkozy avança

PARÍSA un mes de les presidencials franceses, la campanya es va reactivar entre les acusacions dels candidats de voler treure rèdit polític de la crisi dels atemptats de Tolosa. El president francès, Nicolas Sarkozy, va agafar desprevinguts els que esperaven una simple declaració institucional per explicar, ahir al migdia, la mort de l'assassí islamista. El seu compte de Twitter aclaria que "la campanya torna a començar". Des de l'Elisi, Sarkozy va sorprendre amb un discurs clarament polític, en què va anunciar mesures de xoc d'aplicació immediata per combatre "la propagació i l'apologia d'ideologies extremistes", com ara la creació d'un delicte penal per als visitants de "pàgines terroristes" i per als francesos que hagin freqüentat camps d'entrenament jihadistes.

Algunes de les mesures eren qualificades ahir de poc realistes. Controlar l'accés a les pàgines web suposaria limitar drets com la llibertat d'expressió i d'informació. A més, la definició de "pàgina terrorista" era considerada ahir conflictiva per alguns experts. "Ho seria Batasuna?", es preguntava ahir Le Monde . D'altra banda, l'aprovació immediata de les propostes de Sarkozy suposaria tornar a reunir el Parlament, que ja ha estat dissolt per la proximitat de la cita electoral. Una opció qualificada ahir pel constitucionalista Didier Maus com "legalment possible, però políticament improbable".

Amb tot, aquesta bateria de mesures demostra que Sarkozy intentarà capitalitzar ara una gestió de la crisi que li ha permès encarnar el rol de president protector i garant de la unitat nacional. "Som forts quan ens unim al voltant dels nostres valors. Aquests crims no són els d'un boig irresponsable, sinó els d'un monstre i un fanàtic", va expressar ahir en el seu míting de represa de campanya, a Estrasburg.

Despertar les pors

La nova encarnació de Sarkozy se situa en contradicció frontal amb la violència verbal contra els immigrants que havia fet servir en les últimes setmanes. "El president ha sobreactuat en el seu paper per raons polítiques. Dramatitzar tant les coses no era necessari", analitzava el sociòleg Laurent Mucchielli, que creu que Sarkozy ha volgut "despertar les pors" lligades a l'amenaça terrorista.

En qualsevol cas, el canvi de registre podria ser positiu per a les seves aspiracions. Un estudi de CSA fet després de la matança de dilluns ja apuntava ahir a un augment de dos punts (30%), segons el qual gairebé igualaria el seu triomfal resultat del 2007. Un altre sondeig de l'institut BVA aparegut ahir situava el seu rival, el socialista François Hollande, encara al capdavant de la segona volta (54%), però perdent els dos punts que ha guanyat Sarkozy en un mes. El percentatge encara és insuficient per a la victòria, però la tendència és favorable -com ja passava dies abans de l'afer Merah- a l'actual president.

La tragèdia de Tolosa ha tornat a situar la seguretat com a tema prioritari en una campanya que s'anuncia més ajustada del que estava previst. El gir afavoreix Sarkozy, pel fet que aquesta preocupació forma part de la seva identitat política des del temps en què va convertir-se en un dels ministres d'Interior més contundents que es recorden. El dubte és si aconseguirà eclipsar del tot l'obsessió per la crisi econòmica que fins ara havia predominat en el debat públic i que deixava a la llum un balanç de la legislatura més aviat decebedor per a molts francesos.

François Hollande s'esforçarà perquè no sigui així. Des d'ahir, l'aspirant socialista va intentar recuperar posicions en matèria de seguretat, un àmbit en què la dreta sol acusar l'esquerra de benevolència. "La seguretat també forma part dels nostres compromisos perquè és la primera de les llibertats", va proclamar Hollande en el seu míting a Aurillac.

Mentrestant, la ultradretana Marine Le Pen sembla que s'estanca en els sondejos, perjudicada per la reabsorció de vots de Sarkozy. Amb tot, els seus temes preferits es veuen reforçats. I quan la por controla els esperits, la ultradreta sempre obté els millors resultats.

stats