RETALLADES EN SALUT
Crònica 23/06/2011

Patronal i sindicats de la sanitat negocien un acord 'in extremis'

Els sindicats de la sanitat tenen 24 hores per decidir si signen un acord amb la patronal per pactar les retallades en les plantilles. Acceptarien augmentar la jornada laboral a canvi de que no hi hagi EROs.

Lara Bonilla
2 min
Com cada dimecres, els treballadors de la sanitat van sortir al carrer a protestar contra les retallades. El personal de l'Hospital de Bellvitge, que tem més tancaments d'unitats, va tornar a tallar la Gran Via.

Barcelona.La reunió no va començar amb bon peu. Un petit grup de treballadors del sindicat Catac van intentar impedir l'entrada dels representants de les patronals de la sanitat concertada al departament d'Empresa i Ocupació, on ahir se celebrava la sisena reunió de la mesa de salut per pactar l'impacte laboral de les retallades.

La reunió d'ahir era l'última. Els sindicats tenen fins avui per decidir si signen el document que va presentar la part mediadora. En cas contrari, es donaran per trencades les negociacions i haurà de ser cada centre qui decideixi com es concreta la tisorada en les plantilles. El document recull la proposta de les patronals d'incrementar la jornada laboral de metges i infermeres en quinze minuts diaris i tornar així a la jornada del 2006. Si els sindicats signen, també hauran d'acceptar que la retribució variable per objectius que ara cobren els professionals de la salut estigui condicionada als resultats econòmics de cada centre. És a dir, si les entitats de salut estan en números vermells, no es cobraran. A canvi, la patronal es compromet a no presentar cap expedient de regulació d'ocupació per extinció (ERO), però no descarta fer servir altres vies per rebaixar les plantilles, com va reconèixer la mateixa patronal.

"Que garanteixin que no hi haurà cap ERO no és un blindatge perquè hi ha altres maneres d'acomiadar", van dir des del sindicat Metges de Catalunya. L'altre punt conflictiu és la rebaixa salarial del 5% que els treballadors de la sanitat concertada han recorregut i que la patronal volia incorporar per conveni. Segons el document, la resolució del conflicte es deixa en mans de la justícia. En una reunió de més de cinc hores, també es va acordar crear a cada centre una comissió professional, integrada per metges i infermeres, amb l'objectiu de vetllar per la qualitat assistencial.

Els metges no signaran

Després de sis reunions, els sindicats -CCOO, UGT i Satse- han d'estudiar el document i decidir avui si el signen. "Volem veure com es concreten les propostes per escrit", va dir Carme Navarro, de CCOO, que també demana que el marc sigui prou flexible per adaptar-se a les necessitats de cada centre. En cas d'arribar a un acord, seria avaluat pels departaments de Salut, Economia i Governació.

El sindicat Metges de Catalunya ja ha decidit, però, que no signarà i ahir va abandonar la mesa de negociació. "Aquest document és un xec en blanc en què es responsabilitza els metges d'una qualitat assistencial que es veu greument amenaçada per unes retallades tant materials com humanes", va dir el secretari general, Antoni Gallego. Metges de Catalunya també va denunciar ahir que l'Hospital Moisès Broggi ha suspès 40 operacions per falta de personal a causa de les retallades.

stats