TARIFA ELÈCTRICA
Crònica 29/09/2011

Zapatero congela la factura de la llum a dos mesos de les eleccions

El govern espanyol ha decidit mantenir el preu de la llum, malgrat l'encariment d'un 6% del cost de l'electricitat. L'executiu socialista, amb l'aval del PP, no vol cap canvi abans del 20-N.

Miquel Codolar
2 min
El preu de la llum, que es va encarir un 9,8% al gener i un 1,5% més al juliol, finalment no variarà en l'últim trimestre d'aquest any.

Madrid.El preu de la llum es mantindrà estable. L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va decidir que la tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR), la més utilitzada pels consumidors domèstics, no variarà malgrat l'increment del cost de l'energia. Fonts del govern espanyol van reconèixer a Efe que es tracta d'una "decisió política" que es pren tenint en compte la proximitat de les eleccions espanyoles. El PP també va defensar que considera correcta aquesta opció, ja que "els ciutadans no podrien assumir un nou increment".

Les companyies elèctriques no hi perdran absolutament res. La subhasta, que determina la meitat del que finalment paga el consumidor, va fixar dimarts un increment del 13%, que traduït directament a la factura seria del 6%. Per poder congelar el rebut que arriba a les cases, el govern espanyol abaixarà l'altra partida que forma part de la tarifa, els anomenats peatges d'accés, que serveixen per pagar l'ús de les xarxes i les subvencions a les energies renovables, per exemple.

Dèficit tarifari de 22.000 milions

Amb aquesta decisió s'incrementarà el dèficit existent entre el que paguen els consumidors i el cost real de l'electricitat. El sistema elèctric arrossega l'anomenat dèficit tarifari des de fa una dècada, una diferència entre ingressos i costos que ja supera els 22.000 milions d'euros i que està reconegut com un deute dels consumidors. Per pagar a les companyies elèctriques, l'Estat demana diners als mercats i avala el préstec. Però són els consumidors els que, de mica en mica, retornen els diners -juntament amb les despeses de gestió i els interessos generats- en el rebut de la llum durant els anys següents.

La patronal elèctrica Unesa va dir que la decisió de l'executiu espanyol és una "irracionalitat" i "un engany", perquè els ciutadans ho pagaran més endavant. D'acord amb els seus càlculs, la decisió de rebaixar els peatges impossibilitarà complir el límit de 3.000 milions d'euros de dèficit tarifari fixat per la llei per a aquest any, i van denunciar que això "seria una il·legalitat". Des de l'executiu espanyol, però, van explicar que tot i que el govern preveia congelar els peatges i finalment els haurà de rebaixar, no hi haurà problemes per complir l'objectiu.

Les associacions de consumidors van aplaudir la mesura però van criticar el sistema de subhasta que fixa el preu de l'energia. Des de l'OCU es va assenyalar que congelar el preu de la llum és "normal i lògic", però es va reconèixer que "suposa deixar pendent l'encariment per al futur". Des de Ceaccu van indicar que un nou increment seria "inassumible" per la majoria de les famílies i van expressar dubtes sobre el sistema de càlcul del preu de l'energia, en el mateix sentit que altres associacions, com Asgeco.

stats