ENQUESTA A LES PORTES DEL 20-N
Crònica 13/10/2011

Boi Ruiz monopolitza el descontentament

L'enquesta de GAPS per a l'ARA analitza el grau d'aprovació de la gestió de cinc dels principals consellers del Govern i el seu grau de coneixement. Qui més mal parat en surt és el conseller de Salut, Boi Ruiz.

Jordi Muñoz
2 min

El sondeig també analitza el coneixement i la valoració dels cinc consellers amb responsabilitats més destacades i que tenen les àrees més controvertides del Govern: Joana Ortega, Irene Rigau, Felip Puig, Andreu Mas-Colell i Boi Ruiz. En aquest punt, els ciutadans suspenen tots els consellers, tot i que amb intensitats diferents. Alguns, com Andreu Mas-Colell i Joana Ortega, freguen l'aprovat, mentre que el conseller de Salut, Boi Ruiz, suscita un fort rebuig entre l'opinió pública i obté una puntuació mitjana de 3,6. Possiblement la mala imatge d'alguns consellers en particular i l'absència de consellers especialment ben valorats siguin les dues febleses principals del govern de Mas en termes d'opinió pública.

Per a un govern que porta menys d'un any al poder, una de les primeres tasques és la de fer coneguts els seus membres. En aquest aspecte, la majoria dels consellers analitzats sembla que han aconseguit una certa notorietat. Els nivells de coneixement dels consellers entre els enquestats se situen per sobre del 60% -en el cas de Felip Puig frega el 80%-, amb l'excepció de la vicepresidenta Joana Ortega, que només és coneguda per un 47%. És un resultant fins a cert punt sorprenent tractant-se, en teoria, de la segona figura més important del Govern, però és indicatiu del discret paper públic de la dirigent d'Unió en l'executiu de Mas.

La vicepresidenta Ortega, més enllà de ser poc coneguda, obté una valoració mitjana de 4,8. Només els electors de Convergència i Unió l'aproven, tot i que el 5,9 que li atorguen de mitjana queda lluny del 6,9 que obté el president Artur Mas entre el seu electorat. Per contra, Andreu Mas-Colell és el conseller més ben valorat pels seus votants i obté, en aquest grup, un 6,5. Més enllà de l'electorat propi, Mas-Colell rep un aprovat de mitjana per part dels electors d'Esquerra Republicana, i s'acosta a l'aprovat entre els votants socialistes i els d'ICV-EUiA. La consellera d'Educació, Irene Rigau, es situa poc per sota d'Ortega i Mas-Colell, tot i que rep una valoració especialment baixa per part dels electors ecosocialistes.

El cas de Felip Puig és particular, ja que les dades el mostren com el conseller que més polaritza l'opinió pública. Així, el responsable del departament d'Interior rep una puntuació per sobre del 6 entre els seus electors, però és valorat amb especial duresa pels votants de la resta de formacions polítiques: no hi ha cap electorat que li atorgui una puntuació mitjana que arribi al 4.

Però dels consellers analitzats el que rep un càstig més clar per part de l'opinió pública és el responsable del departament de Salut. L'antic president de la Unió Catalana d'Hospitals, encarregat d'aplicar dures retallades pressupostàries al sistema sanitari públic, manté conflictes oberts amb treballadors i usuaris de la sanitat i això sembla haver-li passat factura. Ruiz només aprova, i pels pèls, entre els votants de CiU, i en tots els altres casos obté valoracions mitjanes que oscil·len entre el 2,2 dels votants del PP i el 3,4 dels d'ERC. Després de nou mesos al càrrec, Boi Ruiz ha aconseguit recollir un fort rebuig de l'opinió pública i ha esdevingut un autèntic llast per a Mas.

stats