Crònica 11/07/2011

"Si Cacaolat va a Madrid, desapareixerà"

Mena està convençut que si el jutge envia el cas de Cacaolat a Madrid, com demanen els administradors de Clesa, la companyia catalana desapareixerà. Avui el Govern parlarà amb el jutge per evitar-ho.

C. Capdevila / à. Font
2 min
De l'acadèmia a la política Després de 25 anys de docència a Esade, Mena tenia previst passar un any a Londres. Però la proposta per liderar la conselleria d'Empresa i Ocupació el va sorprendre.  Abans que li oferís el càrrec, mai no s'havia vist cara a cara amb Artur Mas.

Barcelona.Des de la seva arribada al Govern, Francesc Xavier Mena ha tingut a les mans uns quants casos d'empreses industrials en problemes. Una de les més emblemàtiques, per la seva història, és Cacaolat, una companyia que "va tenir la desgràcia de caure a la xarxa de la família Ruiz-Mateos" i que ara està en suspensió de pagaments. "Cacaolat -explica- és una marca que genera ingressos d'una manera extraordinària, però els seus beneficis s'enviaven a Clesa". Ara, diu Mena, la companyia està en perill de mort.

La setmana passada, els administradors concursals de Clesa -propietària en un 95% de Cacaolat- van demanar que l'expedient de l'empresa catalana s'enviés a Madrid per agrupar tot el procediment concursal sota el mateix paraigua. "Si això es fa, Cacaolat desapareix", afirma Mena. El trasllat a Madrid, segons el conseller, permetria als administradors de Clesa cobrir els deutes perquè la companyia madrilenya "no val un duro" i els deutes, en definitiva, els acabaria pagant Cacaolat.

Avui mateix, representants de la Generalitat i dels administradors concursals de Cacaolat es reuniran amb el jutge de Barcelona per mirar de convèncer-lo perquè no accepti el trasllat de l'expedient a Madrid.

Motor

Un altre dels sectors claus de la indústria catalana és el motor. Mena té els braços oberts a "tota la indústria xinesa" de l'automoció que busca un lloc per instal·lar-s'hi. Un d'aquests exemples és Brilliance, una empresa amb què s'ha signat un protocol d'intencions que no obliga a res però que ja estableix uns passos a seguir. Entre ells, la Generalitat buscarà sòl industrial perquè Brilliance pugui instal·lar-se aquí.

En canvi, hi ha una empresa de la qual no se sap res: Chery. Al setembre, quan el president José Montilla va visitar la seu de la companyia a la Xina, semblava que aquesta firma d'automoció estava a punt d'instal·lar-se a Catalunya. Però des d'aleshores la possibilitat s'ha esfumat. Mena assegura que no sap "res" de la companyia, més enllà de la reunió que van tenir amb Montilla. "No he vist cap paper de Chery a la conselleria -afirma-. No he rebut cap delegació de Chery ni tampoc han mostrat cap interès". El conseller explica, a més, que Josep Huguet, el seu predecessor com a responsable d'Indústria, tampoc li va comunicar res sobre la posibilitat que Chery s'instal·lés a Catalunya.

stats