Observatori de l'est
Crònica 12/03/2011

Una classe mitjana russa a mig fer

2 min
Refugiades txetxenes fan cua per recollir pa en un camp a Ingúixia.

El centre sociològic Levada, l'únic independent a Rússia, acaba de dir que el 35% dels russos se senten inclosos en la classe mitjana. L'estudi no és qüestionable, però sí la percepció que aquest 35% de russos tenen d'ells mateixos. Possiblement aquest segment està parlant més d'una aspiració que no pas d'una realitat. El ball de percentatges en aquest capítol de la vida russa és tan mogut que només cal veure l'estudi publicat fa un any per l'oficialista Centre de l'Opinió Pública, segons el qual un 16% dels russos se sentien de classe mitjana. Menys de la meitat del que diu l'estudi de Levada.

Aquestes xifres, però, contrasten amb aquelles primeres prospeccions del 1998, quan només un 1% de la població reconeixien viure dins de paràmetres mínimament dignes o benestants i molts, moltíssims, enyoraven tornar a aquelles classes mitjanes soviètiques fetes d'intel·lectuals i científics engolides per la teràpia de xoc capitalista, i reduïdes a la subproletarització.

Els 'nous russos'

La confusió, doncs, es manté en la societat russa a l'hora d'establir la pertinença a un sector social de límits imprecisos com és la classe mitjana. Durant els últims quinze anys aquest concepte ha estat emmascarat per l'apel·latiu nous russos , que va més connectat amb l'etiquetatge, amb tot el que es visible i ostentós.

S'han sentit i encara se senten nous russos els que pertanyen a un magma social heterogeni que va des d'alguns oligarques fins a treballadors afavorits -que han aconseguit comprar-se un cotxe o reformar a l'estil occidental el seu pis proletari- passant per nuclis de ciutadans amb un nivell de vida homologable a les classes mitjanes europees.

Una classe mitjana fràgil

L'any 2007 la fundació alemanya Friedrich Ebert publicava un dels estudis sociològics més fiables de Rússia i establia que només entre un 20% i un 22% de la població urbana podia ser considerada de classe mitjana. Una classe mitjana encara fràgil, amb una mitjana d'ingressos d'uns 300 euros mensuals. A Moscou -per on passa el 80% de l'activitat econòmica de Rússia- la classe mitjana seria més sòlida i representaria una quarta part de la població. El contrapunt a tots aquests números, freds ja d'entrada, el continuen oferint les xifres calentes de la pobresa, que insisteixen que un 80% de la població russa encara es mou entre la precarietat i la misèria.

stats