Publicitat
Publicitat

CATALUNYA SOTA ZERO

L'onada de fred siberià ha assolat Europa, i s'ha estès pel continent en pocs dies. Les temperatures gèlides, que han irromput en un hivern inusitadament suau, han tingut un balanç tràgic als països de l'Est, on ja han causat prop de 160 morts. Amb termòmetres que s'han desplomat fins als 30 graus sota zero en moltes zones (han arribat a -40 als Urals i a la mateixa Sibèria), el fred ha dut també problemes logístics. A Sèrbia uns 11.000 habitants de zones rurals estan aïllats per la neu. En pobles hongaresos, molts aturats excavaven ahir ells mateixos antigues mines a la recerca de carbó. La demanda de gas s'ha disparat de cop tant a Rússia -alguns governs afirmen que el subministrament s'ha alentit- com al Regne Unit, que ahir en va apujar el preu un 11%.

El fred fa estralls a Europa

Bielorússia

Bielorússia ha vist aquests dies com els hospitals s'omplien de persones que patien hipotèrmia i congelacions. La Creu Roja, com alguns governs, està construint d'urgència refugis per als sensesostre i les persones en estat d'embriaguesa al carrer, "extremament vulnerables", segons l'organització.

França

Al sud-est del país gal ahir es va haver de tancar el trànsit de camions en autopistes. A l'illa de Còrsega, amb 20 centímetres de neu, 30.000 llars s'han quedat sense electricitat i també hi ha hagut restriccions de trànsit.

Itàlia

Ciutats del nord i del sud es van despertar ahir cobertes de neu (a la imatge, Bolonya). Dos trens, amb 200 i 80 passatgers a dins, van quedar aturats durant hores dijous a la matinada.

Polònia

El pas del front polar per Polònia ha fet baixar els termòmetres quasi fins als -40 graus, i hi ha deixat 29 víctimes mortals per hipotèrmia. Ahir, molts sensesostre es van aixoplugar en una central de calefacció als afores de Varsòvia.

Ucraïna

Ucraïna ja suma 63 morts, 20 en 24 hores entre dimecres i dijous. Dos terços els han trobat al carrer. Una setmana amb temperatures d'entre 25 i 30 sota zero ha dut 900 persones als hospitals i 14.000 escoles a tancar. Ahir els supermercats de Kíev informaven de falta d'aliments.

Romania

22 morts -vuit ahir- és el balanç després d'una setmana de temperatures gèlides. El fred ha causat caos a les carreteres, el tancament de l'espai aeri i marítim i la retirada (temporal) dels indignats del carrer.

Rússsia

El fred va ser una bona excusa per al govern per desaconsellar als moscovites que es manifestin demà, ja que hi farà temperatures molt "desfavorables". Hi ha dues concentracions previstes contra Putin, i una a favor. A la imatge, un policia desallotja ahir una manifestació no autoritzada a les portes del ministeri de l'Interior. Hi havia 17 graus sota zero.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT