CORRUPCIÓ
Crònica 04/01/2012

Matas va pagar a Urdangarin per quedar bé amb la família reial

Cap càrrec del Govern Balear es va embutxacar un euro amb la trama que dirigia Iñaki Urdangarin. Segons el fiscal, van acceptar prevaricar només per quedar bé amb la institució monàrquica.

Enric Borràs
3 min
Matas va pagar a Urdangarin per quedar bé amb la família reial

PALMALa Fiscalia Anticorrpució apunta que el govern del popular Jaume Matas va pagar 2,3 milions d'euros pels congressos Illes Balears Forum tan sols per quedar bé amb el duc de Palma, un destacat membre de la família reial. Segons l'últim informe de la Fiscalia del sumari del cas, l'executiu va acceptar els congressos saltant-se el procediment administratiu, sense ni tan sols demanar les factures de les despeses i amb uns pressupostos "ficticis" o inexistents.

Totes aquestes concessions impliquen una "vulneració conscient i flagrant dels principis bàsics que han de regir la contractació pública", expliquen els fiscals. Així doncs, els representants polítics que van prendre les decisions haurien omès el seu deure conscientment, haurien prevaricat. I la Fiscalia Anticorrupció creu que ho haurien fet per "beneficiar fraudulentament l'Instituto Nóos en atenció a la posició social i institucional del president d'aquesta entitat", que era Iñaki Urdangarin. O sigui: no per enriquir-se, ni per error, ni per aconseguir més vots o afavorir el seu partit, sinó per quedar bé amb Iñaki Urdangarin, el gendre del rei espanyol.

L'informe dels fiscals apunta que els congressos es van pactar perquè l'Instituto Nóos pogués "lucrar-se il·legalment inflant desproporcionadament els costos del servei", però que els polítics implicats ni tan sols buscaven això. De fet, al sumari del cas no es diu en cap moment que algun representant polític aconseguís cap benefici de les activitats amb l'Instituto Nóos. En canvi, queda clar que era la sola presència del gendre d'Urdangarin la que feia que es tanquessin acords milionaris.

L'antiga cap de gabinet de l'expresident Jaume Matas, Dulce Linares, va declarar al fiscal anticorrupció Pedro Horrach i al jutge José Castro que "tothom es pensava que Urdangarin seguia lligat d'alguna manera a l'Instituto Nóos, perquè si no hagués estat així el segon conveni no s'hauria signat". Feia referència a l'Illes Balears Forum del 2006, fet quan Urdangarin ja havia deixat oficialment l'Instituto Nóos, tot i que la Fiscalia manté que hi seguia vinculat. De fet, les empreses d'Urdangarin van continuar cobrant de la fundació fins ben entrat el 2008.

La declaració de l'exdirector general d'Esports del Govern Balear, Josep Lluís Ballester, deixa clar que pel que fa al patrocini de l'equip ciclista de José Miguel Echávarri "els costos d'intervenció d'Urdangarin van ser d'uns 300.000 euros". I que això és el que se li va pagar. Pepote Ballester, en la que possiblement va ser una de les declaracions més incriminatòries contra l'expresident i els responsables de l'Instituto Nóos, explicava a mitjan desembre que van començar a treballar pel primer congrés molt abans que no es firmés el conveni.

Segons Linares també va ser l'Instituto Nóos el que va decidir "el preu d'1,2 milions d'euros abonat pel govern en el primer conveni". Els subalterns de Matas deixen clar que el Govern Balear pagava el que demanava la fundació d'Urdangarin. De fet, tant Linares com Ballester, en les seves declaracions, apunten cap amunt, cap a Matas, en tot el que fa referència a les decisions per afavorir la trama. Tant pel conveni amb l'Instituto Nóos pels congressos de Palma com pel patrocini de l'equip ciclista Illes Balears i el contracte a dit amb una empresa d'Urdangarin per dur-ne el marxandatge i la comunicació.

Urdangarin, barallat amb tothom

Ballester va declarar que era amic d'Urdangarin des del 1985 però que hi va trencar les relacions a principis del 2007. Va ser perquè Urdangarin va insistir tant a reclamar 400.000 euros pendents per a l'Instituto Nóos quan ja no en formava part que s'hi va acabar enfadant. Al final, però, Jaume Matas va donar l'ordre de pagar. El gendre del rei també va acabar trencant fins i tot amb el seu soci, Diego Torres, l'any 2008. Així ho explica en una declaració l'empresari valencià Miguel Zorio. Assegura que Urdangarin li va dir que Torres "l'estava robant". Torres, per la seva banda, se li havia queixat perquè el gendre del rei "no treballava" i havien tingut problemes amb el repartiment de beneficis. Molt sucosos, per cert.

stats