ESTRATÈGIA ECOSOCIALISTA
Crònica 03/07/2011

ICV vol capitalitzar el moviment dels 'indignats'

Després de mantenir-se en l'últim cicle electoral, ICV pretén créixer ara subratllant les coincidències amb el discurs dels indignats , fent-ne pedagogia i portant-ne les reivindicacions a les institucions.

R.t.
2 min
ICV va convocar i alguns dels dirigents van assistir a la marxa del 19 de juny dels 'indignats'.

Barcelona.Els partits estan concebuts per governar, però n'hi ha que a vegades ja estan còmodes a l'oposició. Aquesta és la situació d'ICV-EUiA, que després de constatar en les últimes eleccions que té "un resultat i un espai polític consolidat", en paraules del president del grup parlamentari, Joan Herrera, ara veu possibilitats "d'eixamplar espais" per l'auge de les mobilitzacions socials i el desori que el PSC i ERC miraran de resoldre en els seus congressos. Els ecosocialistes tenen ganes de cobrir tot l'espai de l'esquerra, i per això reforçaran el discurs alternatiu i renovaran el model de partit.

"Volem ser l'expressió del malestar que busca alternatives -assegurava dimarts Herrera- i connectar amb nous sectors". L'objectiu és millorar la interlocució amb els moviments socials incloent els indignats , però també amb els sindicats i els usuaris mobilitzats contra les retallades. La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, lamenta que malgrat les coincidències de discurs i reivindicacions els "costa arribar" als simpatitzants del moviment del 15-M. L'aturada del Parlament, en què els diputats ecosocialistes també van ser blanc de crítiques, n'és la millor mostra.

Per corregir-ho, una de les primeres decisions de la direcció d'ICV va ser elaborar una guia de les propostes impulsades als parlaments i ajuntaments "davant les peticions del 15-M", perquè els militants en facin "pedagogia". En l'àmbit institucional volen ser la veu de les associacions en la llei òmnibus i la diputada d'ICV, Núria Buenaventura, va presentar dijous al Congrés -juntament amb IU i ERC- algunes de les propostes dels indignats .

Cap a la llei de mesures fiscals

Ahir mateix Ortiz va fer públiques les esmenes que proposen a la llei de mesures fiscals i financeres del Govern, entre les quals hi ha un impost sobre els dipòsits d'entitats bancàries i financeres, un impost a les emissions contaminants, una ecotaxa i més pressió contra el frau fiscal. Així asseguren que es podria recaptar fins a 2.000 milions d'euros extres.

El cap de setmana vinent ICV organitzarà una escola d'estiu i hi ha convidats impulsors de les últimes mobilitzacions. És un pas més en el "debat en profunditat" que, segons Ortiz, els permetrà renovar les formes d'organitzar i comunicar.

Referèndum antiretallades

La davallada del PSC i ERC, que ara estenen la mà al Govern en matèria econòmica, afavoreix ICV, segons expliquen. No estan "contents per les penes dels altres", segons Ortiz, però sí que són conscients que la situació facilita marcar perfil propi d'oposició clara a CiU. També volen forçar dos blocs al Parlament -dreta i esquerra- i perseverar en l'esquema dels anys del tripartit. Amb aquest objectiu van presentar dimarts la proposta de convocar un referèndum contra les retallades amb el PSC i ERC i amb suport dels moviments socials, aprofitant la llei de consultes populars. Encara que no prosperés -necessita el suport de CiU o del PP-, dibuixa un bloc d'esquerres "i el lidera ICV-EUiA". Els ecosocialistes sempre han tingut un sostre de vidre electoral i intenten superar-lo reforçant el perfil alternatiu. La disputada centralitat la regalen als altres.

stats