MOVIMENTS EN L'ECOLOGISME POLÍTIC
Crònica 25/06/2011

La implicació d'ICV en Equo fa perillar l'aliança amb EUiA

ICV s'ha compromès des del primer moment en l'impuls d'Equo i, tot i que públicament defensen mantenir la coalició amb EUiA, sap que la disparitat de referents estatals dificultarà l'acord.

Roger Tugas
3 min
Joan Herrera (ICV) i Gaspar Llamazares (IU) el 2008 van presentar-se coaligats. L'acord entre els seus partits trontolla de cara al 2012.

Barcelona.Des que l'exdirector de Greenpeace a l'Estat espanyol Juan López de Uralde va anunciar fa gairebé un any la creació d'un nou partit verd i progressista d'àmbit estatal, el projecte va gaudir del suport d'ICV. Els ecosocialistes catalans se senten incòmodes amb la relació que tenen amb Esquerra Unida (IU) des que la torna a controlar el sector del PCE i fa temps que busquen un nou referent estatal, un desig que està a punt d'acomplir-se però que serà difícilment compaginable amb l'aliança que mantenen amb EUiA -referent català d'IU.

El responsable del procés a ICV, el seu vicepresident, Jordi Guillot, públicament treu ferro a l'assumpte, ja que "les úniques eleccions que requereixen un acord estatal són les europees" i, per tant, no hi veu incompatibilitats de cara a les generals del 2012, a què Equo es presentarà. "No és contradictori acompanyar Equo i fer coalició amb EUiA a Catalunya", assegura, malgrat que "a escala estatal cadascú té el seu referent". Un altre dirigent d'ICV, però, reflexiona que hauran de "competir amb els socis" i, per tant, "és evident que hi haurà un problema".

Tampoc vol trencar ponts el dirigent d'EUiA i d'IU Joan Josep Nuet, que manté una "ferma voluntat de mantenir la suma electoral". L'element que provocarà tensions serà el grup d'adscripció al Congrés dels Diputats que obtingui la coalició, el d'Equo o el d'IU. Nuet, però, afirma que té el "compromís" d'ICV que uniran esforços amb els representants d'IU, tot i que accepta que els ecosocialistes tenen "un debat intern" en què EUiA intentarà influir.

Evitar un altre cas Romeva

De fet, Guillot no es vol mullar en aquesta qüestió i posposa la decisió: "Després de les estatals, ja es veurà". No volen trencar ells la coalició i, abans de casar-se amb ningú, prefereixen calibrar les possibilitats d'èxit d'Equo. Per aquest motiu, un altre dirigent d'EUiA reclama un acord formal conforme ICV treballarà conjuntament amb IU a partir del 2012. "Cal tenir les coses clares", puntualitza, per evitar que succeeixi com a les europees del 2009, quan el segon eurodiputat que va obtenir la coalició, el català Raül Romeva, va ingressar al Grup Verd Europeu -el referent d'ICV-, en lloc de fer-ho al Grup de l'Esquerra Europea -el referent d'IU-. Aquest antecedent encara cou a les files d'EUiA.

Tanmateix, Guillot tot just està negociant el protocol de relacions dels partits ecologistes català i espanyol, que recollirà la referencialitat d'Equo -és el representant estatal del Partit Verd Europeu-, que es compromet a no competir electoralment a Catalunya. Sigui com sigui, ICV mantindrà la independència com a partit. "Equo vol sumar i a Catalunya ja hi ha ICV, però ICV està òrfena de referent estatal", resumeix Alejandro Sánchez, d'Equo.

A principis de juny, Guillot va assistir a l'acte de constitució d'Equo, que va aglutinar una trentena d'agrupacions d'arreu de l'Estat, entre elles les escissions d'IU Iniciativa del Poble Valencià -que a les autonòmiques va triomfar en la coalició Compromís juntament amb el Bloc- i la balear Iniciativa Verds -que el 22-M es va presentar amb el PSM-, partits germans d'ICV. Els catalans, però, estan implicats des del principi en el projecte: el membre de l'executiva d'ICV Ernest Urtasun en va ser un dels impulsors i la seva única diputada al Congrés, Núria Buenaventura, forma part del seu consell assessor. Uralde, que aspira a sumar un 10% dels vots a les estatals, va donar suport a Joan Herrera a les eleccions del 28-N.

Malgrat tot, si el projecte avança, caldrà convèncer també el sector sobiranista dels ecosocialistes, alguns membres del qual qüestionen que els calgui un referent estatal.

Segons com evolucioni el nou partit verd, ICV optarà per lligar-s'hi més o menys i intentarà convèncer EUiA de mantenir l'aliança. Tanmateix, aquesta formació té clar que "els dirigents d'ICV tenen un projecte que no passa per IU".

stats