SEGURETAT
Crònica 29/02/2012

Interior protegirà les dones agredides amb una única base de dades

Laura Díaz-roig
2 min
Una agent del Grup d'Atenció a la Víctima de l'Hospitalet de Llobregat mostra el programa.

BARCELONA.Les víctimes de violència de gènere i domèstica gaudiran a partir d'aquest any d'un millor i més intens seguiment que, a més, potenciarà la prevenció de possibles nous episodis. El departament d'Interior ha preparat un nou pla per millorar les tasques de protecció, que inclou un programa informàtic que gestiona tots els expedients de les víctimes i que es podrà consultar des de qualsevol comissaria de Catalunya. El pla s'ha provat a l'Hospitalet de Llobregat i enguany s'anirà implantant per fases en totes les regions policials del territori.

"A través d'un qüestionari del risc, s'estableix un nivell [alt, mitjà, baix o nul] que determinarà quines eines [seguiment, trucades, visites o acompanyaments] s'han d'aplicar a cada víctima", va explicar ahir el director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez. El programa registra tota la informació relacionada amb la víctima -expedient policial, tipus de delicte, situació familiar i multireincidència de l'agressor- amb l'objectiu de fer "un pas endavant" en la prevenció dels casos. "L'estudi de l'entorn ens permet ser molt més preventius", va destacar Martínez.

"Abans, si una víctima era agredida durant el cap de setmana en una altra població, s'havien de fer trucades per conèixer els fets, ara estarà tot inclòs a l'expedient informàtic", va explicar ahir la cap de la regió policial Metropolitana Sud, Cristina Manresa. A la seva regió, el Grup d'Atenció a la Víctima està format per 28 agents que fan el seguiment de 4.900 víctimes.

Coordinació amb conselleries

Els Mossos d'Esquadra es coordinaran informàticament amb les conselleries de Benestar Social i Família, Justícia, Salut i Ensenyament, i, en un futur, amb els ens locals. La implantació ha començat per la regió policial Metropolitana Sud, Central i de Ponent. Continuarà a l'abril per la Nord i la del Camp de Tarragona; al juliol per Barcelona i el Pirineu Oriental, i, finalment, per Girona i les Terres de l'Ebre a l'octubre.

stats