EFECTES DE LES RETALLADES
Crònica 18/01/2012

Sense llum en un institut d'Alacant perquè la Generalitat no paga

Els diners que deu el govern valencià als centres educatius impedeixen a molts afrontar les factures de llum, aigua i calefacció. Un institut d'Alacant ja ha patit talls en el subministrament.

Salva Almenar
2 min
Protesta dels alumnes de l'IES Jorge Juan d'Alacant després del tall de llum que han patit per l'impagament de rebuts.

VALÈNCIA.La delicada situació econòmica de la Generalitat Valenciana s'ha cobrat una nova víctima. Es tracta dels centres educatius valencians que veuen com els rebuts de la llum o l'aigua s'acumulen sense pagar sobre la seva taula o com han de racionalitzar la calefacció per no esgotar els seus tancs de gasoil. Els deutes van propiciar ahir el tall del subministrament elèctric a l'Institut d'Educació Secundària (IES) Jorge Juan d'Alacant, que va tornar a tenir llum després que la companyia elèctrica va obtenir el compromís de la conselleria d'Educació d'abonar l'import els pròxims dies.

És l'exemple de la situació en què estan molts dels centres educatius al País Valencià. Els impagaments del govern d'Alberto Fabra de les partides corresponents a les despeses de funcionament del segon i tercer quadrimestre del 2011 han deixat en números vermells els comptes, i fan perillar el subministrament d'alguns serveis bàsics com la llum i l'aigua o obliguen a suprimir activitats com la setmana cultural o tallers escolars.

Centres sense calefacció

La calefacció s'ha convertit en un bé de luxe per a alguns alumnes, que han d'acudir a classe amb abrics i bufandes per suportar el fred que fa a les aules. És el cas de l'IES Navarro Santafé de Villena, que no ha pogut assumir la compra de carburant per a les calderes i, perquè no s'esgoti el que queda, engeguen la calefacció dues hores al dia. Alguns centres, com el Serra Mariola de Muro (Alacant), s'han plantejat, fins i tot, el tancament. En una carta enviada als pares, els han informat que si els impagaments no els permeten tenir calefacció i "les condicions ambientals fossin dràstiques, valorarien no obrir". Ahir molts professors, directors i alumnes de col·legis i instituts valencians van denunciar la situació "límit" que viuen a les aules a través de Twitter.

Amb el hashtag #Fabratenimfred, el sector educatiu va dibuixar un mapa de centres afectats pels impagaments de la Generalitat que, en alguns casos, han abocat els instituts a no poder fer fotocòpies. És una de les denúncies que es van plasmar ahir en la reunió de l'assemblea de directors de secundària del País Valencià, en què es va explicar que "els proveïdors de materials bàsics, com folis o materials informàtics, es mostren reticents a servir els encàrrecs pels deutes pendents". "Aquest impagament -va dir el seu president, Vicent Baggetto- fa impossible garantir la pràctica educativa amb normalitat donada la falta de recursos bàsics".

stats